Domeniile cu cele mai mari creșteri salariale. Costul orar al forței de muncă a crescut cu 15% în al doilea trimestru al anului față de anul trecut

03 09. 2024
angajati

Costul orar al forței de muncă a crescut în al doilea trimestru al anului față de primul trimestru în toate activitățile economice, potrivit datelor Institutului Național de Statistică ( INS). Cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (19,72%), industria extractivă (17,62%), respectiv în intermedieri financiare şi asigurări (14,08%).

Față de perioada analizată, cele mai mici creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au observat în hoteluri și restaurante (1,54%), respectiv în tranzacții imobiliare (3,82%).

Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor salariale cu forța de muncă a crescut cu 6,8%, iar cea a cheltuielilor non-salariale cu 6,51%.

Cât despre evoluția față de acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut, la fel,  în toate activitățile economice, rata de creștere fiind de 15%.

Cele mai semnificative majorări  ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învățământ (22,42%), hoteluri şi restaurante (21,67%), respectiv în alte activităţi de servicii (20,41%).

Comparativ cu trimestrul doi al anului trecut, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut cel mai puțin în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (8,98%), producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (9,44%), respectiv în activități de spectacole, culturale și recreative (9,96%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor salariale cu forța de muncă a crescut cu 15,03%, iar componenta cheltuielilor non-salariale cu 14,51%.