‘China reprezintă nu numai un partener de încredere dar şi un adevărat prieten al României. Relaţia dintre ţările noastre s-a consolidat în timp. Cei peste 65 de ani de relaţii economice şi diplomatice constituie premisele necesare concretizării unor proiecte în care se regăsesc valori şi viziuni comune. România poate reprezenta pentru China poarta de acces pe piaţa unică europeană. România se regăseşte în rândul ţărilor poziţionate în spectrul Drumului Mătăsii. Am încredere că în următorii ani România va constitui un element pivot la nivel regional în dezvoltarea acestui proiect’, a spus Manuel Costescu.
China este principalul partener comercial al României în zona asiatică din punct de vedere al valorii schimburilor comerciale.
Peste 30 de companii româneşti şi 20 chinezeşti au participat la ‘China (Xianghstan) – Romania Investment Forum’, eveniment dedicat avantajelor competitive ale României şi a ofertei de ţară.
‘Prezenţa unei puternice delegaţii chineze din Xiangshan demonstrează că există un potenţial ridicat de cooperare economică. Am încredere că întâlnirea de azi va duce la generarea de investiţii noi prin încheierea de parteneriate de afaceri profitabile. Iar investitorii străini care investesc în continuare în România reprezintă cea mai bună reclamă pentru mediul economic din ţara noastră’, a spus Manuel Costescu.
Reprezentanţii companiilor Ningbo HuaXiang Electronic din China şi Hib-Rolem Trim din România, o companie germano-română care activează în componentelor auto, au semnat, în cadrul Forumului, un acord pentru o investiţie de 30 de milioane de dolari. Proiectul presupune construcţia şi echiparea unei noi hale de producţie cu suprafaţa de 15.000 mp şi crearea a 265 noi locuri de muncă. Proiectul va fi demarat în trimestrul I al anului 2017 şi va fi finalizat în trimestrul II al anului 2019.
Forumul de afaceri a fost organizat de Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, prin Invest Romania şi are ca scop atragerea unor noi proiecte investiţionale din regiunea Xiangshan din China şi crearea premiselor necesare stabilirii de parteneriate între companiile locale şi cele chineze. Astfel, reprezentanţii a peste 20 de companii chinezeşti şi a peste 30 de companii din România vor avea ocazia să identifice oportunităţi concrete de colaborare. Firmele din Xianghstan activează în domenii precum componente auto, electronice, textile şi alimentar.