Şi noi ne dorim o linie de mare viteză. Trebuie, însă, să fim realişti şi să ne adaptăm la geografia ţării, pentru că nu toate ţările îşi permit din punct de vedere geografic o linie de mare viteză. Noi avem Carpaţii, care vin şi rup, practic, ţara în mai multe bucăţi şi asta înseamnă o reducere de viteză. Din studiile făcute până acum, o viteză decentă, care să justifice costurile, pentru noi ar fi undeva la 250 kilometri/oră’, a spus Costescu.
Potrivit ministrului, în cazul în care există opriri la mai puţin de 300 de kilometri, înseamnă o mărire a timpului cu 20%.
‘Dacă ai opriri la mai puţin de 300 de kilometri, înseamnă o mărire a timpului cu 20%. E clar, noi suntem o ţară densă, avem o reţea densă, avem multe staţii. Între Craiova şi Bucureşti sunt, de exemplu, 200 de kilometri, între Constanţa şi Bucureşti sunt 200 de kilometri, aceste trenuri au nevoie de distanţe foarte mari ca să prindă această viteză şi distanţe foarte mari de oprire. Pentru noi, 250 kilometri pe oră ar fi maximul acestei viteze. Ne-am rezolvat problemele cu banii europeni pe coridoarele TEN-T. Acolo viteza este de 160 kilometri pe oră. Este o schimbare spectaculoasă. Între Bucureşti şi Curtici, în loc să facem 11 ore şi jumătate cât facem acum, vom face doar 7 ore şi jumătate când întregul coridor va fi gata’, a mai arătat ministrul Transporturilor.