Costin, BNS: De la 1 ianuarie 2018 România va înceta să mai fie un stat social

România va înceta să mai fie un stat social începând de la 1 ianuarie 2018, ca urmare a transferului contribuţiilor sociale de la angajator la angajat, a declarat miercuri, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, în cadrul dezbaterii 'Orele suplimentare - drumul către burnout'.
Economica.net - mie, 15 nov. 2017, 14:38
Costin, BNS: De la 1 ianuarie 2018 România va înceta să mai fie un stat social

‘România e pe cale să renunţe la o teză fundamentală din Constituţia României, odată cu 1 ianuarie 2018, va renunţa la a mai fi un stat social, întrucât de anul viitor sistemul de securitate socială va fi centrat excesiv şi exclusiv pe salariat, odată cu dispariţia capitalului, ca şi cofinanţator. România va experimenta un nou model. Venim cu acest subiect pentru că este un subiect adevărat, dureros, pe care ani în şir am încercat să îl ţinem undeva, la colţ, să nu discutăm foarte mult despre el’, a spus Costin.

Preşedintele BNS a mai afirmat că angajatorii profită de faptul că mâna de lucru din România ‘este ieftină la nivel de Europa, iar atunci nu au niciun fel de problemă în a-şi determina salariaţii care câştigă puţin să facă cât mai multe ore suplimentare’.

‘Oamenii care câştigă puţin încearcă să facă tot ce le stă în putinţă să găsească soluţii pentru a câştiga mai bine, iar atunci acceptă, în ciuda informaţiilor, în ciuda explicaţiilor pe care noi le dăm. Le explicăm că nu este în regulă, avem nişte limite în ceea ce priveşte prestarea orelor suplimentare. Sunt în această goană de resurse financiare legitime, obţinute din muncă şi sunt dispuşi să facă compromisuri, ba chiar compromisuri cu sănătatea lor, fac compromisuri cu familia lor, fac compromisuri care ulterior îi costă’, a mai spus preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prin modificarea Codului Fiscal, o serie de măsuri privind impozitarea IMM-urilor, impozitul pe venit şi contribuţiile sociale.

Astfel, de la 1 ianuarie 2018, contribuţiile sociale trec de la angajator la angajat iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Nivelul contribuţiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuţii datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuţii reţinute de angajator în numele salariatului, iar contribuţiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% şi vor acoperi riscurile de şomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanţe salariale.

Te-ar mai putea interesa și
Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale
Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale
Crin Antonescu a spus sâmbătă seara, în exclusivitate la Digi24, că a suspendat unilateral acordul prin care a fost numit candidat la alegerile prezidențiale al coaliției aflată la putere....
Parlamentul cumpără asigurări RCA și CASCO de 2,2 milioane de lei
Parlamentul cumpără asigurări RCA și CASCO de 2,2 milioane de lei
Senatul şi Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de asigurare pentru autovehiculele din dotare pentru acest an, ...
Ce face Transavia, cel mai mare producător local de carne de pui, din resturi
Ce face Transavia, cel mai mare producător local de carne de pui, din resturi
Transavia, cel mai mare producător de carne de pui din România, cu afaceri de peste 1 miliard de lei anul trecut, clienți ...
MAE: Atenționare de călătorie. Din 8 martie vor fi reluate reparațiile pe partea bulgară a Podului Giurgiu-Ruse
MAE: Atenționare de călătorie. Din 8 martie vor fi reluate reparațiile pe partea bulgară a Podului Giurgiu-Ruse
Autorităţile bulgare vor relua, din 8 ianuarie, lucrările de reparaţie capitală la Podul Giurgiu-Ruse, anunţă Ministerul ...