‘Din datele de care dispunem, avem probleme mari în ceea ce priveşte administrarea şi gestionarea în timp real a pieţei muncii. Din acest motiv ajungem să pierdem bani şi resurse importante. În plus, modificarea legislaţiei muncii în 2011 n-a produs efectele pozitive scontate, respectiv să se ajungă la creşterea numărului de persoane ocupate. Dimpotrivă, nu s-a reuşit decât eliminarea negocierilor colective, care puteau aduce beneficii suplimentare salariaţilor. Drept urmare, România e ^campioana^ Europei în ceea ce priveşte numărul de salariaţi neprotejaţi de un contract colectiv de muncă sectorial sau naţional, un procent de 42%-43% din numărul total de angajaţi trebuind să facă faţă singuri presiunilor exercitate de angajatori la semnarea unui document de încadrare în muncă’, a spus Dumitru Costin.
Potrivit acestuia, zona rurală se confruntă din ce în ce mai mult cu un fenomen de sărăcie, determinat atât de lipsa pregătirii profesionale, cât şi de existenţa locurilor de muncă.
‘Zona rurală devine cu fiecare zi care trece din ce în ce mai săracă, mai puţin educată, mai abrutizată şi – implicit – mai uşor de manipulat. La sate se află ^masa de manevră^, pe care toţi politicienii acestei ţări o doresc pentru alegeri. Conform statisticilor, unul din patru tineri din mediul rural ajunge să abandoneze şcoala. Dacă doar un singur procent din cele 30% reprezentate de persoanele cu vârstă de muncă din mediul rural care nu sunt ocupate ar fi implicat în zona micii producţii, atunci Produsul Intern Brut (PIB) al României ar creşte cu 1,2%. Aşadar, există un potenţial uriaş în acest sector’, a mai spus preşedintele BNS.
Liderul BNS a precizat, totodată, că din analizele efectuate în ultima perioadă pe baza datelor furnizate de Eurostat, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, ICTWSS, Eurofound, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) etc., România se află departe de ţintele asumate prin Strategia ‘Europa 2020’.
‘Adevărata faţă a României este una zbârcită de sărăcie, mutilată de locuri de muncă prost plătite, înnegrită de absenţa perspectivelor de dezvoltare pe termen lung, încovoiată de fiscalitate excesivă’, a subliniat Dumitru Costin.