Costin Borc: Complexul Energetic Oltenia nu se închide

Complexul Energetic Oltenia nu se închide şi nu s-a discutat niciodată despre închiderea lui, le-a spus luni ministrul Economiei, Costin Borc, minerilor care au protestat în Piaţa Victoriei, care în prima fază l-au aplaudat, pentru ca la final să îl huiduie.
Economica.net - lun, 18 apr. 2016, 12:41
Costin Borc: Complexul Energetic Oltenia nu se închide

‘Am un mare respect pentru manifestaţia dumneavoastră. Am discutat cu colegii dumneavoastră, liderii de sindicat. Nu se închide şi nu s-a discutat vreodată să se închidă Complexul Energetic Oltenia. Am discutat cu liderii de sindicat să ne întâlnim o dată la două săptămâni să punctăm lucrurile pe care le-am convenit, în aşa fel încât Complexul Energetic Oltenia să devină societatea fanion a energiei’, a spus Borc.

El a fost rugat de protestatari să răspundă la o întrebare, dar a refuzat şi a plecat, moment în care cei prezenţi au strigat că vor miniştri patrioţi şi ‘afară cu hoţii din ţară’.

Ministrul Economiei a avut anterior o întâlnire cu liderii de sindicat, cărora le-a transmis că se vor face restructurări şi disponibilizări în sistem.

‘Consider că este un semnal de alarmă important, pe care dânşii l-au tras asupra situaţiei din sistemul energetic naţional, situaţie care nu este de astăzi, de ieri, este cauzată de ani şi ani de zile de neglijare a problemelor marilor companii din sistemul energetic naţional. (..) vor fi făcute restructurări şi disponibilizări. Este important ca aceste restructurări, când se fac, să fie făcute cu respectul cuvenit faţă de oameni. Nu se închide Complexul Energetic Oltenia’, a spus Borc după întâlnirea cu delegaţia minerilor.

La rândul său, Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, a declarat că marşul minerilor a fost unul de atenţionare în legătură cu ceea ce se întâmplă în piaţa de energie.

‘Parlamentul următor trebuie să reglementeze legal piaţa de energie pentru români şi nu împotriva românilor. Instituţiile de control trebuie să îşi facă treaba până la capăt (..). Programul de restructurare nu înseamnă disponibilizare. Dacă se doreşte a se da afară oameni, acele persoane trebuie să aibă protecţie’, a spus Pârvulescu.

Câteva sute de mineri şi energeticieni au protestat, luni, în Piaţa Victoriei din Capitală. Ei au avut bannere pe care scrie ‘ANRE, de ce opriţi mina Gorjului? Siguranţa energetică a ţării în pericol’, ‘Către FMI. Noi suntem români. Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni’, ‘Certificatele verzi din România aduc în Gorj sărăcia’. De asemenea, aceştia au purtat veste pe care era inscripţionat mesajul: ‘Certificatele verzi, subvenţii din banii românilor pentru regenerabile’.

Membrii Federaţiei Naţionale Mine Energie au plecat luni, 11 aprilie, într-un marş de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la Bucureşti, protestând faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi a sistemului energetic, în general, se arată într-un comunicat al Federaţiei remis AGERPRES.

‘Marşul de 320 de kilometri al minerilor şi energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu – Craiova – Slatina – Piteşti – Bucureşti este urmarea avalanşelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea ţării unor interese străine şi trădarea clasei politice a sistemului energetic naţional. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desfiinţarea Academiei Române sau dispariţia istoriei şi a limbii noastre din şcolile româneşti. Punerea în pericol a independenţei energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecinţe catastrofale, inimaginabile şi iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia’, precizează preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, în comunicatul menţionat.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activităţii în fiecare dintre sucursalele/subunităţile sale, atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajaţi de la cele două sucursale din Craiova – SE Craiova II şi SE Işalniţa – vor intra în şomaj.

Potrivit datelor furnizate AGERPRES de către CEO, decizia a fost luată ca urmare a cererii scăzute de energie pe bază de cărbune.

‘Pentru perioada anului în care cererea de energie produsă pe bază de cărbune din sistem atinge cote minime, respectiv pentru lunile aprilie, mai şi iunie 2016, s-a propus reducerea/întreruperea unor activităţi în fiecare dintre sucursalele/subunităţile CE Oltenia, atât în sectorul energetic, cât şi în sectorul minier. Ca urmare a reducerii/întreruperii unor activităţi, un număr de 270 salariaţi de la Sucursala Electrocentrale Craiova II şi 370 salariaţi de la Sucursala Electrocentrale Işalniţa se vor afla la dispoziţia angajatorului în perioada menţionată şi vor beneficia de o indemnizaţie de 75% din salariul de bază şi sporul de vechime, conform prevederilor CCM (contractului colectiv de muncă) aplicabil al CE Oltenia’, au precizat, pentru AGERPRES, oficialii CE Oltenia, în data de 16 martie 2016.

Complexul Energetic Oltenia a avut anul trecut pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014, când compania a avut pierderi nete de 693 milioane de lei.

Te-ar mai putea interesa și
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea Europeană
China a prelungit cu trei luni ancheta antidumping declanșată împotriva importurilor de brandy și coniac din Uniunea ...
Ministerul Comerțului din China a anunțat miercuri că va prelungi cu trei luni ancheta antidumping asupra coniacului originar din Uniunea Europeană, o perioadă mai scurtă decât cea permisă......
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Taiwanul respinge din motive de concurență tranzacția prin care Uber preia afacerea Foodpanda de pe insulă
Autoritățile din Taiwan au blocat tranzacția de 950 de milioane de dolari prin care Uber Technologies preia afacerea Foodpanda ...
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
INHGA: Cod galben de inundații pe răurile din patru județe, până joi la prânz
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis miercuri o atenţionare Cod galben de inundaţii pe râuri ...
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, după ce am legalizat aceste tranzacții
Ministrul rus de Finanțe, Anton Siluanov: Companiile noastre au început să folosească bitcoinul în comerțul internațional, ...
Companiile ruse au început să utilizeze bitcoin și alte monede digitale în plăți internaționale în urma modificărilor ...