Costin Borc: România este interesată de menţinerea unei baze industriale solide în Uniunea Europeană

România este interesată de menţinerea unei baze industriale solide în Uniunea Europeană, cu o acoperire echilibrată la nivelul statelor membre, astfel încât să se atingă obiectivul politic de 20% pondere a industriei în PIB-ul UE până în 2020, a declarat Costin Borc, viceprim-ministru şi ministru al Economiei, la Bratislava, la prima reuniune informală a Consiliului COMPET, anunţă Agerpres.
Economica.net - mar, 19 iul. 2016, 20:24
Costin Borc: România este interesată de menţinerea unei baze industriale solide în Uniunea Europeană

Potrivit unui comunicat al Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, principalele teme de discuţie în cadrul reuniunii au fost: transformarea digitală a industriei şi a companiilor europene, mobilizarea investiţiilor inteligente pentru transformarea industriei şi disponibilitatea viitoare a forţei de muncă.

Viceprim-ministrul Costin Borc a evidenţiat că tranziţia la economia digitală este deosebit de importantă pentru România şi a prezentat Strategia ‘România Competitivă’, cu cele 16 acţiuni prioritare, între care potenţialul industriei TIC şi al sectoarelor creative reprezintă piloni cheie pentru creştere economică. În acelaşi timp, strategia prevede necesitatea pregătirii forţei de muncă pentru a răspunde cerinţelor impuse de transformarea digitală şi de adaptare a sistemului de educaţie la cerinţele industriei TIC şi a sectoarelor creative.

Oficialul român a menţionat obiectivele naţionale din domeniu, respectiv: definirea cadrului adecvat de funcţionare pentru industria TIC şi a sectoarelor creative, relansarea creşterii prin dezvoltarea abilităţilor profesionale adecvate, adaptarea sistemului educaţional la cerinţele pieţei şi aplicarea unui cadru fiscal favorabil dezvoltării.

Totodată, ministrul Economiei a semnalat necesitatea eliminării decalajului digital din zonele rurale, inclusiv prin acordarea unor facilităţi pentru instalarea companiilor din industria TIC în aceste zone, necesitatea ca angajaţii să fie pregătiţi pentru acceptarea transformării digitale, precum şi adaptarea cadrului de reglementare la era digitală.

Oficialul român a subliniat, în intervenţia sa, necesitatea unei cooperări strânse între industrie, partenerii sociali, universităţi şi autorităţile publice din domeniul educaţiei şi al economiei pentru a anticipa impactul transformării digitale şi al progresului tehnologic şi necesităţile de instruire pentru viitoarele generaţii.

În opinia acestuia, educaţia STEM (ştiinţă, tehnologie, inginerie şi matematică), în special în domeniul matematicii, al antreprenoriatului, al contabilităţii şi al abilităţilor digitale ‘sunt de importanţă deosebită pentru atingerea scopului nostru comun de transformare digitală’.

Nu în ultimul rând, demnitarul român a susţinut adaptarea curriculei de învăţământ în funcţie de aceste necesităţi şi dezvoltarea sistemului de educaţie aplicativă la nivel liceal şi universitar, iar fondurile structurale ar putea fi utilizate şi pentru stimularea companiilor care oferă stagii pentru studenţi.

Potrivit ministerului de resort, în cadrul sesiunii plenare, în contextul discuţiilor referitoare la măsurile necesare transformării digitale a industriei şi a companiilor europene, miniştrii COMPET au fost de acord că pentru promovarea inovării sunt necesare condiţii adecvate pentru investitori şi noi modele de afaceri şi au recomandat schimbul de bune practici referitor la centrele de inovare şi Huburile inovative.

Costin Borc a partcipat în data de 18 iulie la prima reuniune informală a Consiliului COMPET, secţiunea piaţa internă şi industrie, organizată pe durata preşedinţiei slovace a Consiliului UE. La lucrările de la Bratislava au mai participat Jyrki Katainen, vicepreşedintele Comisiei Europene, comisar pentru locuri de muncă, creştere, investiţii şi competitivitate, responsabil pentru Fondul European pentru Investiţii Strategice, Elzbieta Bienkowska, comisar pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri şi Carsten Pillath, director general pentru afaceri economice şi competitivitate din cadrul Secretariatului General al Consiliului UE.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia declară starea de urgenţă în regiuna Briansk, unde Ucraina ar fi atacat un depozit de armament
Rusia declară starea de urgenţă în regiuna Briansk, unde Ucraina ar fi atacat un depozit de armament
Autorităţile din regiunea Briansk din vestul Rusiei au declarat miercuri starea de urgenţă în unul din raioane, unde Ucraina afirmă că a lovit noaptea trecută un depozit de armament,......
Grupul City Grill preia pachetul majoritar de părţi sociale al restaurantelor Marty din Cluj-Napoca
Grupul City Grill preia pachetul majoritar de părţi sociale al restaurantelor Marty din Cluj-Napoca
Grupul de restaurante City Grill, unul dintre cei mai puternici jucători autohtoni din industria HoReCa, a preluat pachetul ...
Penny deschide al doilea magazin din Cluj-Napoca
Penny deschide al doilea magazin din Cluj-Napoca
Penny România, parte din grupul german REWE, deschide cel de-al doilea magazin al reţelei din Cluj-Napoca şi ajunge astfel ...
Şeful Consiliului Concurenței, despre preluarea Profi de către Mega Image: Este pentru prima dată când impunem condiții referitoare la listare/delistare
Şeful Consiliului Concurenței, despre preluarea Profi de către Mega Image: Este pentru prima dată când impunem condiții ...
Mega Image se angajează să aplice tututor furnizorilor Mega Image și/sau Profi o procedură prin care se stabilesc condițiile ...