Costoiu: Continuăm curăţenia în universităţi. Trebuie reduse masiv specializările de licenţă

Ministrul Mihnea Costoiu spune că în anul universitar 2013-2014 va continua "curăţenia" în instituţiile de învăţământ superior, fiind necesară reducerea "masivă" a specializărilor de licenţă, iar sportul va fi condiţie la autorizarea şi acreditarea programelor de studii.
Economica.net - sâm, 28 sept. 2013, 17:14
Costoiu: Continuăm curăţenia în universităţi. Trebuie reduse masiv specializările de licenţă

Potrivit lui Costoiu, analiza „atentă” a tuturor specializărilor de licenţă şi de master pe care le derulează universităţile va continua împreună cu Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).

„Vom continua, împreună cu ARACIS, analiza atentă a tuturor specializărilor de licenţă şi de master pe care le derulează universităţile, astfel încât, în decembrie 2013, să putem avea noul nomenclator al specializărilor din România, pentru că, în acest moment, cred că sunt multe prea multe specializări, cel puţin de licenţă. Cred că sunt mii, ar trebui reduse masiv”, a spus ministrul delegat pentru învăţământ superior.

Mihnea Costoiu defineşte drept „curăţenie” închiderea unor specializări din foarte multe universităţi publice şi private care au avut termene de graţie de câţiva ani pentru a se pune la punct.

„Anul acesta, am decis reducerea semnificativă a specializărilor. Am închis, în iunie, 180 şi sunt foarte multe specializări din foarte multe universităţi publice şi private care au termen decembrie 2013, respectiv martie 2014, pentru a-şi clarifica situaţia. Să-i spunem «curăţenie», pentru că universităţile au avut termene de graţie câţiva ani de zile, nu mai putem merge cu grad de încredere scăzut sau neîncredere şi să dăm voie să se facă admitere. Au intrat în monitorizare, anul acesta, patru univeristăţi acreditate şi zece autorizate provizoriu. Toate acestea vor fi verificate lunar, din octombrie 2013, pentru ca cel mai târziu în martie 2014 situaţia programelor de studii derulate de aceste univeristăţi să fie foarte clare, pentru ca studenţii să ştie, cel mai târziu la 1 martie 2014, care sunt programele de studii pe care le pot frecventa începând cu 2014-2015, care este situaţia lor, dacă sunt autorizate provizoriu, acreditate, pentru a nu mai avea tensiuni majore cu studenţi care au parcurs diferite programe de studii care nu au avut acreditare”, a explicat ministrul.

În acelaşi context, Mihnea Costoiu a precizat că, tot în noul an universitar, se doreşte realizarea unor noi metodologii privind autorizarea şi acreditarea programelor de studii de licenţă, master şi doctorat, unul dintre criteriile de performanţă urmând să fie reprezentat de sport.

„Metodologiile sunt deja de foarte mulţi ani în vigoare şi, după părerea mea, nu mai sunt actuale. Trebuie să trecem de la faza în care evalăm, prin numărare, scaune, mese, metri pătraţi, la evaluarea calităţii – ce calitate au absolvenţii care vin din aceste universităţi, pentru a putea şti cum apreciem programele de studii. (…) Responsabilitatea universităţilor a crescut foarte mult, iar atunci evaluarea trebuie să crească din punct de vedere al cerinţelor, pentru că, într-un domeniu acreditat, o univeristate trebuie să-şi decidă programele pe care le derulează singură, fără să mai treacă prin acreditare. Nivelul standard de calitate al metodologiei trebuie să fie mult mai ridicat. În metodologiile de autorizare şi de acreditare să apară, ca şi criteriu de performanţă, sportul. Sportul în universităţi trebuie să aibă o pondere în toate specializările. Avem nevoie de sport. Trebuie să introducem un număr minim de credite pentru activitatea sportivă, impus de metodologiile de autorizare şi acreditare. Fiecare student din România va fi obligat să facă mişcare. Să reluăm competiţiile sportive de masă”, susţine ministrul.

Potrivit lui Costoiu, la elaborarea metodologiilor pentru clasificarea şi ierahizarea universităţilor vor fi consultaţi „toţi actorii implicaţi”.

„Din acest an, vom începe dialogul cu toţi actorii implicaţi pentru elaborarea metodologiilor pentru clasificarea şi ierahizarea universităţilor. Această clasificare trebuie să se realizeze, în acest an universitar, cu consultarea tuturor. Ne dorim o clasificare transparentă, pentru a evita ceea ce s-a întâmplat în trecut, cu blocarea ordinului în instanţă. Vechea clasificare avea o meteahnă, pentru că erau comparate mere cu pere, adică erau comparate programe de studii de la limbi strănie cu cele de la medicină, de la arte, cu aceleaşi criterii. Am cerut articole indexate în baze de date pentru pictori, muzicieni, comparându-i cu fizicienii, inginerii sau medicii. Am comparat lucruri care nu se pot compara. Existau domenii strategice vitregite de acest program, respectiv univeristăţile de arte, de muzică, de arhiectură, care nu puteau intra întra în caegoria celor care puteau organiza doctorat”, a explicat el.

Tot pentru noul an universitar, Costoiu spune că este posibilă scoaterea la concurs a posturilor didactice, pe baza unei hotărâri de guvern din iulie 2013.

„Aşteptăm propunerile universităţilor, pentru scoaterea la concurs a posturilor didactice. Am rugat universităţile să aibă în vedere o dezvoltare sustenabilă şi încadrarea în bugetele stabilite, evident, în funcţie de numărul de studenţi pe care îi au înamatriculaţi. Anul acesta, numărul de studenţi înmatriculaţi în universităţile publice este mai mare decât anul trecut. Cifrele le vom avea la începutul anului, dar estimăm că numărul este mai mare cu circa 10 la sută decât anul trecut, deşi cohorta absolvenţilor (de facultăţi – n.r.) a fost mai mică decât numărul absolvenţilor de bacalaureat„, spune ministrul delegat pentru învăţământ superior.

În privinţa admiterii pentru anul universitar 2014-2015, Mihnea Costoiu afirmă să se doreşte ca metodologia să fie stabilită încă din decembrie 2013, cu şase luni înainte.

„Anul acesta, am permis universităţilor, la solicitarea multora dintre acestea, să ia în calcul toate notele posibile: şi a celor din timpul anilor de liceu, şi a celor de la bacalaureat şi, parţial, doar a unora dintre rezultate. Din statistica noastră, mai bine de 85% dintre universităţi nu au luat în calcul decât examenul de admitere pe care l-au dat şi nota de la bacalaureat, şi nu şi media din timpul anilor (de liceu – n.r.)”, a adăugat ministrul.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu anunţă un nou formular digital precompletat pentru cei cu venituri extrasalariale şi eficientizarea sistemului RO e-Transport
Ciolacu anunţă un nou formular digital precompletat pentru cei cu venituri extrasalariale şi eficientizarea sistemului ...
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, măsuri pentru reducerea birocraţiei în cazul românilor care obţin venituri extra salariale, prin implementarea unui formular digital precompletat....
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere cu 8,4% în primele nouă luni
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul, în creştere cu 8,4% în primele nouă luni
Volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut, ...
Prima centrală nucleară din Polonia. Guvernul de la Varşovia anunţă un acord cu Japonia
Prima centrală nucleară din Polonia. Guvernul de la Varşovia anunţă un acord cu Japonia
Guvernele din Polonia şi Japonia vor semna joi un memorandum de înţelegere pentru cooperare în domeniul energiei nucleare, ...
Revolut – Femeile vor cheltui mai puțini bani de Black Friday anul acesta, la fel și generația Z. Cei de peste 65 de ani spun că vor cheltui mai mult
Revolut – Femeile vor cheltui mai puțini bani de Black Friday anul acesta, la fel și generația Z. Cei de peste 65 de ...
Femeile își reduc anul acesta sumele cheltuite de Black Friday (47% dintre răspunsuri față de 48% bărbații). Nici ...