Potrivit Munich Re, în 2015 multe cicloane tropicale s-au dezlănțuit în regiuni puțin populate, iar fenomenul natural El Nino a redus activitatea uraganelor în Atlanticul de Nord. Din costurile de 90 de miliarde de dolari evaluate de Munich Re, aproximativ 27 de miliarde de dolari au reprezentat pierderile companiilor de asigurări. Cvasitotalitatea catastrofelor naturale de anul trecut (94%) au fost evenimente meteorologice.
În total, catastrofele naturale din 2015 au provocat 23.000 de decese, semnificativ mai mult decât în anul precedent, când s-au înregistrat 7.700 de decese, dar sub media ultimilor 30 de ani (54.000 de decese pe an). Anul trecut, cea mai costisitoare catastrofă naturală a fost cutremurul care a devastat Nepalul în luna aprilie. Acesta a provocat decesul a 9.000 de persoane și pagube financiare de 4,8 miliarde de dolari. Însă, având în vedere lipsa asigurărilor, din pierderile totale de 4,8 miliarde de dolari doar o mică parte au fost suportate de asiguratori (210 milioane de dolari).
‘La fel ca și în Nepal, proporția pierderilor suportate de asiguratori de pe urma catastrofelor din țările emergente și în curs de dezvoltare rămân foarte scăzute. Industria asiguratorilor analizează noi modalități pentru a reduce acest decalaj și a ajuta oamenii să facă față mai bine pierderilor materiale provocate de o catastrofă’ a declarat Torsten Jeworrek, membru în boardul Munich Re.
Pentru industria asigurărilor, cea mai costisitoare catastrofă naturală în 2015 au fost căderile de zăpadă care au lovit nord-estul SUA și Canadei în luna februarie, care au provocat asiguratorilor pierderi de 2,1 miliarde de dolari în timp ce pierderile totale au fost de 2,8 miliarde de dolari.