Costul cu publicitatea online pentru achiziția unui client nou a crescut cu 70% anul trecut. Apar noi alternative de promovare în piață

Retail Media, care înseamnă că spațiile de vânzare din retailul fizic și online sunt utilizate pentru a livra clienților, pe suport digital, conținut publicitar personalizat, va atrage bugete de promovare alocate anterior în TV și advertising online. Piața ar putea crește anul acesta cu 35% pe fondul costurilor tot mai mari cu instrumentele clasice de advertising online. În plus, retail media, soluție de promovare folosită deja de companii precum IKEA, Jaguar, Hyundai, Land Rover, Erste Group, First Bank, presupune folosirea inteligenței artificiale pentru a prezice ce vor cumpăra consumatorii în următoarele 30 de zile.
Alina Stanciu - mie, 08 feb. 2023, 10:27
Costul cu publicitatea online pentru achiziția unui client nou a crescut cu 70% anul trecut. Apar noi alternative de promovare în piață

Anul trecut, costul suportat de magazine pentru  achiziția unui client nou, folosind instrumente clasice de advertising online, a crescut cu aproape 70%, față de 2021, potrivit analizelor Footprints AI, companie românească ce operează una dintre cele mai avansate platforme de Retail Media din lume.

În acest context, piața de Retail Media din România va crește cu aproximativ 35%, în 2023, atrăgând  bugete de promovare alocate anterior în TV și advertising online. Cei mai mari investitori în Retail Media vor fi brandurile de Consumer Packaged Goods (CPG) și din industriile auto, bancară, de asigurări și servicii financiare non-bancare

Ce înseamnă Retail Media

Cu ajutorul Retail Media, spațiile de vânzare din retailul fizic și online sunt utilizate pentru a livra clienților, pe suport digital, conținut publicitar personalizat și a conecta brandurile cu publicul lor țintă. Platformele de Retail Media interpretează datele comportamentale ale clienților pentru a le oferi informații personalizate și relevante pre-achiziție.

Prin intermediul rețelelor de Retail Media, brandurile se pot conecta cu publicul țintă în timpul experienței de cumpărare și pot influența decizia de achiziție a consumatorilor. Acestea conectează practic magazinele cu advertiserii și consumatorii, utilizând canalele proprii: site-uri, aplicații, emailuri, afișaj in-store –  unde sunt livrate reclame personalizate către categorii foarte relevante de clienți, la momentul oportun.

„Avantajul în Retail Media este atribuirea directă între investițiile în advertising, clienții atrași și vânzările generate de acestea în spațiile de retail online și offline. Tehnologia unică pe care este dezvoltată Footprints AI reușește să crească vânzările din magazinele fizice prin campanii digitale și să  atribuie cu o acuratețe de 92% impactul pe care îl au investițiile de Retail Media în vânzări”, spune Dan Marc, fondator Footprints AI, menționând că 2023 va fi un an important pentru piața de Retail Media, în care tot mai multe companii se vor convinge de avantajele pe care le oferă această nouă modalitate de advertising.

Spre exemplu, cu ajutorul tehnologiei inteligenței artificiale, se pot realiza profilări comportamentale predictive, bazate pe date generate de companie (inclusiv istoric de achiziții, comportament de navigare și preferințe).

Se poate folosi inteligența artificială atât pentru canalele in-store, cât și pentru online și se pot estima costurile cu o acuratețe de peste 99%. Estimarea se face în funcție de comportamentul consumatorilor în spațiile de retail într-o perioadă de 30 de zile,  asigurând advertiserii de costul optim (return on ad spend) pentru campaniile lor (după ce au fost derulate deja 2 campanii anterioare în platformă).

Prin Retail Media, oferta retailerilor este mai ușor de înțeles de către advertiseri. Aceștia au acum instrumentele pentru a înțelege și propune soluții personalizate pentru toate brandurile care își doresc alternativa mai eficientă la platformele actuale de digital advertising din Search Media și Social Media.

Cu platforma Footprints AI, retailerii pot lansa propria rețea de Retail Media în 3 luni. Vor avea astfel un model de operare  în care atât agențiile media, cât și brandurile care fac advertising, pot realiza singure campanii în modulul dedicat. În mod obișnuit, retailerii pot dezvolta o  soluție similară in-house în aproximativ 3 ani, folosind tehnologii alternative.

Platformele AI pot detecta ce vor cumpăra clienții în următoarele 30 de zile

Platforma Footprints AI are la bază o tehnologie unică ce le oferă companiilor din comerțul offline posibilitatea de a monetiza datele comportamentale generate de propriii clienți. Acest lucru se realizează prin conversia traficului anonim în audiențe media, cu un comportament de achiziție predictibil.

Footprints analizează datele generate de consumatori, prin comportamentul lor de shopping în retailul  offline, în mod anonimizat și la nivel individual, utilizând tehnologii proprii de Inteligență Artificială. Pe baza datelor colectate, poate estima cine sunt consumatorii și va anticipa ce vor cumpăra aceștia în următoarele 30 de zile.

„Complexitatea interacțiunilor dintre consumatori și branduri în spațiile de comerț offline nu este încă înțeleasă complet de către modelele de date ale retailerilor și ale platformelor software cu care lucrează. În consecință, în acest moment, nu este posibilă realizarea unei corespondențe clare între investițiile în publicitate și vânzările realizate în spațiile de retail fizic. Footprints AI este singura soluție software disponibilă pe piață care reușește să facă legătura dintre comportamentul de cumpărare offline și profilul online al consumatorilor. Astfel, Footprints le oferă brandurilor posibilitatea de a livra mesaje publicitare către audiențe, pe baza comportamentului  prezis de cumpărare din offline al consumatorilor, și atribuie impactul pe care investițiile în promovare îl au în creșterea vânzărilor din spațiile de comerț offline”, mai explică reprezentanții Footprints AI.

Soluția Footprints AI folosește o tehnologie  ce le oferă companiilor din comerțul offline posibilitatea de a monetiza datele generate de propriii clienți.

În prezent,  soluția de Retail Media oferită de Footprints AI este folosită de companii precum INGKA Holding B.V. (operator al magazinelor IKEA), Majid Al Futtaim (conglomerat în industria imobiliară și de retail din EAU), NEPI, Vienna Insurance Group, Jaguar, Hyundai, Land Rover, Erste Group, First Bank și Țiriac Group.

 

Te-ar mai putea interesa și
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După anunțul victoriei lui Călin Georgescu în Turul I al prezidențialelor, BVB a trecut pe roșu
După ce andidatul independent Călin Georgescu a obţinut 22,38% din voturi și a câștigat primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, Bursa de la București s-a înroșit, toți......
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...