Costul diagnosticării şi tratamentului de cancer va creşte cu peste 60% în următorii 10 ani

Economica.net
24 04. 2012
medicamente_19614200_32842300_04388400

În raportul intitulat „Diagnosticarea şi tratamentul cancerului: O estimare pentru anul 2021” („Cancer Diagnosis and Treatment: A 2021 Projection”) cercetătorii BUPA estimează creşterea costurilor diagnosticării şi tratamentului cancerului de la 9.4 miliarde de lire în 2010, la 15.3 miliarde de lire până în 2021, adică o creştere de 5.9 miliarde de lire sterline.

Acest lucru înseamnă că în timp ce în 2010, costul mediu de tratament al unei persoane diagnosticate cu cancer era de aproximativ 30.000 de lire sterline, până în 2021, suma va creşte la aproximativ 40.000 de lire sterline. Mai mult decât atât, raportul ilustrează faptul că preţul tehnologiilor şi al tratamentelor va continua de asemenea să crească semnificativ în următorii 10 ani.

Profesorul Karol Sikora, Oncolog la Spitalului Hammersmith şi Director Medical al Cancer Partners UK a declarat: „Acest raport arată că preţul unor servicii medicale optime în acest domeniu, în Marea Britanie, va creşte cu până la 62% în următorii 10 ani; în mod ironic, motivul care stă în spatele creşterii dramatice a costurilor este unul fericit. Cancerul este o boală predominantă la persoanele vârstnice şi datorită progreselor în domeniul medicinei, multe persoane au şansa să ducă o viaţă sănătoasă chiar şi după pensionare”.

Acest trend va continua, astfel încât incidenţa cancerului va creşte în mod inevitabil. Din fericire, dacă această boală loveşte, acum avem la îndemână tehnologii îndeajuns de avansate pentru a transforma în mod gradual cancerul într-o boală cronică şi controlabilă, la fel ca şi diabetul. Cu toate acestea, avansarea tehnologică este însoţită de un preţ ridicat.’

La rândul său Zahal Levy, preşedinte al MediHelp Internaţional a declarat: „Oricât de pesimiste ar fi aceste rezultate, aceasta este realitatea lumii în care trăim. Poate că putem găsi însă un oarecare confort în faptul că asigurarea de sănătate poate fi câteodată de mare ajutor în încercarea de a ne proteja pe noi şi familiile noastre de riscurile cancerului. Prin intermediul MediHelp International şi BUPA, oamenii pot avea acces la cea mai buna îngrijire medicală, în ţara natală sau oriunde altundeva în lume. Planurile noastre de asigurare privată de sănătate oferă modalităţi diferite de a preveni în mod eficient riscurile de îmbolnăvire de cancer sau alte boli: în primă fază, pot reduce riscul de îmbolnăvire prin vizitele constante la medic, putându-se astfel detecta probabilitatea unei boli încă din fază incipientă, iar mai târziu, pacienţii au la dispoziţie modalităţi diverse de tratament în peste 7.500 de spitale şi clinici din toată lumea. Îngrijirea medicală preventivă şi detectarea din timp sunt prinicipiile de bază ale sistemului nostru de asigurări private de sănătate”.

În calitatea sa de cel mai important broker de asigurări de sănătate private din Europa Centrală şi de Est, MediHelp International sugerează că soluţiile găsite de cercetătorii BUPA ar putea servi drept modalitate de a face faţă acestor provocări şi pe piaţa din România şi Europa de Est:

Este vorba de găsirea de noi modalităţi de acoperire a costurilor şi a tratamentului de cancer, prin:asigurarea unui plan naţional îmbunătăţit pentru creştera disonibilităţii noilor medicamente şi tehnologii, găsirea de noi modalităţi de a aduce pe piaţa locală medicamente pentru tratarea cancerului.

Alte modalităţi mai vizează creşterea numărului de opţiuni de tratament pentru bolnavii de cancer, prin:facilitarea transferului pacienţilor între unităţile de sănătate publice şi cele private, facilitarea accesului la servicii medicale internaţionale prin intermediul poliţelor de asigurare privată, oferirea de facilităţi fiscale pentru pacienţii care au o poliţă de asigurare privată.

Modificarea modului în care sunt trataţi pacienţii bolnavi de cancer şi suprvieţuitorii, prin: oferirea de îngrijiri medicale a bolnavilor la domiciliu, facilitarea participării pacienţilor şi susţinătorilor lor la grupuri de ajutorsunt alte soluţii.