Costul furnizorului cu un client este de un euro pe lună. Intră în factura la curent

Economica.net
07 07. 2015
one_euro_coin_broad_66279000

Un furnizor de energie electrică cheltuie cu tine 4,5 lei pe lună, sau 1 euro, pentru emiterea facturilor, susţinerea centrului de relaţii cu clienţii, emiterea preavizelor de deconectare, a somaţiilor de plată şi alte costuri legate de relatia vânzător-client, spune Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER). Declaraţia a fost făcută în cadrul unui eveniment cu presa în care reprezentanţii furnizorilor au anunţat demararea unei campanii de informare a clienţilor cu privire la totalitatea drepturilor şi obligaţiilor de care dispun, laolaltă cu toate informaţiile privind componenţa facturii la energie electrică.
 
La 9 milioane de consumatori casnici din România, costurile cu clienţii ale furnizorilor de pe piaţa reglementată sunt de 9 milioane de euro, 108 milioane de euro pe an. Costurile reprezintă o formă de a spune, în realitate toate aceste costuri sunt recuperate prin factura, pentru că sunt recunoscute de reglementatorul ANRE. Practic, fiecare dintre noi plătim pentru a primi factura acasă şi a cere informaţii privind conţinutul acesteia.

Factura pe suport hârtie pare să fie varianta preferată a furnizorilor din România pentru înştiinţarea clienţilor privind sumele datorate. Potrivit lui Mihai Beu, membru AFEER din partea Electrica, plata online a facturilor ar avea un cost mai mare, din cauza diverselor comisioane percepute de către bănci. „Deocamdată, preferăm aşa”, a spus acesta.

Furnizorii de energie electrică au la dispoziţie 9 luni, până la 1 martie 2016, pentru a-şi informa clienţii privind noua factură la energie electrică, care va conţine informaţii complete privind clauzele contractului de furnizare, preţuri, durata contractului, facturare, modalitatea de schimbare a furnizorului şi mijloacele de plată. Informarea se va face prin intermediul facturii, pe site-urile furnizorilor, dar şi în massmedia.

În România, există patru mari furnizori de energie electrică pe piaţa reglementată, Enel, CEZ, E.ON şi Electrica, fiecare cu aria lui georgrafică.