Costul orar al forţei de muncă a consemnat o rată de scădere de 0,78% în T1 2014, faţă de T4 2013

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în primele trei luni din 2014, o rată de scădere de 0,78% faţă de trimestrul precedent, cele mai semnificative diminuări raportându-se în tranzacţiile imobiliare (13,66%), iar cele mai mari majorări în hoteluri şi restaurante (9,87%), iar faţă de perioada similară din 2013 a avut o rată de creştere de 5,33%, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Economica.net - mie, 04 iun. 2014, 07:44
Costul orar al forţei de muncă a consemnat o rată de scădere de 0,78% în T1 2014, faţă de T4 2013

În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioadă de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată, respectiv o rată de scădere de 0,58% şi o rată de creştere de 5,32%.

Raportat la trimestrul IV 2013, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată) a scăzut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative diminuări s-au înregistrat în tranzacţii imobiliare (13,66%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (6,96%) şi construcţii (6,09%). Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în hoteluri şi restaurante (9,87%), alte activităţi de servicii (8,80%) şi activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (5,56%).

În trimestrul I 2014, scăderea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componenţei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 0,78%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,81%. Scăderile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 0,57%, respectiv 0,60%, precizează INS.

În primele trei luni din 2014, faţă de perioada similară din 2013, pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în hoteluri şi restaurante (15,87%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (14,00%) şi alte activităţi de servicii (12,89%). Scăderi s-au înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (5,39%), construcţii (1,75%) şi învăţământ (1,38%).

‘Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 5,33%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 5,32%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (5,33%, respectiv 5,32%)’, subliniază INS.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...