Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 11,22% în trimestrul patru din 2022

Costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 11,22% în trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2021, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
AGERPRES - lun, 06 mart. 2023, 10:03
Costul orar al forţei de muncă a crescut cu 11,22% în trimestrul patru din 2022

În perioada menţionată, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice, scrie Agerpres.

Cele mai semnificative creşteri s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (19,95%), producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (19,93%), respectiv în hoteluri şi restaurante (18,11%). Faţă de perioada analizată, o uşoară diminuare a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a observat doar în învăţământ (-0,41%).

În trimestrul patru din 2022, faţă de acelaşi trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 11,21%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 11,60%.

În ceea ce priveşte comparaţia cu trimestrul trei, costul orar al forţei de muncă în trimestrul patru 2022, în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare), a înregistrat o rată de creştere de 2,8%, majoritatea activităţilor economice consemnând creşteri.

Potrivit datelor INS, cele mai semnificative creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în tranzacţii imobiliare (10,27%), construcţii (9,53%), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (7,15%), transport şi depozitare (7,12%), respectiv comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor (7,11%).

Pe de altă parte, cea mai mare scădere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-a înregistrat în învăţământ (-21,27%), ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar).

La o distanţă considerabilă s-a situat administraţia publică unde s-a înregistrat o scădere cu 4,11% a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare). Faţă de trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forţa de muncă a crescut cu 2,78%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 3,26%.

Indicele trimestrial al costului orar al forţei de muncă este un indicator pe termen scurt care reflectă evaluarea tendinţelor costurilor orare suportate de angajator cu forţa de muncă salariată.

Te-ar mai putea interesa și
Taxa pe stâlp. OUG a fost aprobată de Guvern – Ce modificări sunt
Taxa pe stâlp. OUG a fost aprobată de Guvern – Ce modificări sunt
Guvernul a aprobat joi Ordonanţa de Urgenţă prin care a modificat reglementările privind impozitul pe construcţiile speciale, a declarat, joi, vicepremierul şi ministrul Finanţelor, Tanczos......
Un start-up de tehnologie, Cyberhaven, cu trei români printre fondatori, primește finanțare de 100 mil. USD. Valoarea companiei a ajuns la un miliard de dolari
Un start-up de tehnologie, Cyberhaven, cu trei români printre fondatori, primește finanțare de 100 mil. USD. Valoarea ...
Cyberhaven, companie autodeclarată lider în securitatea datelor bazată pe inteligență artificială, a anunțat o finanțare ...
România e un stat slab, cu instituții slabe, avertizează Daniel Dăianu
România e un stat slab, cu instituții slabe, avertizează Daniel Dăianu
România e un stat slab, cu instituții slabe, care trebuie reformat, avertizează un important economist, scrie Hotnews.
Se prăbușește dolarul? Avertisment de la o mare banca
Se prăbușește dolarul? Avertisment de la o mare banca
Deutsche Bank a avertizat joi asupra riscului unei crize de încredere în dolarul SUA, spunând că modificările majore ...