Costul orar al forţei de muncă a înregistrat o rată de creştere de 7,87%, în T4 din 2014 – date provizorii

Costul orar al forţei de muncă în România a înregistrat o rată de creştere de 7,87% în ultimul trimestru al anului 2014, în comparaţie cu aceeaşi perioadă din anul anterior, arată datele provizorii ale Institutului Naţional de Statistică /INS/, publicate vineri.
Economica.net - vin, 06 mart. 2015, 08:55
Costul orar al forţei de muncă a înregistrat o rată de creştere de 7,87%, în T4 din 2014 - date provizorii

Potrivit sursei citate, în 2014, trimestrul IV, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 2,59% şi faţă de trimestrul precedent, scrie Agerpres.

Totodată, în formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (2,59%, respectiv 7,90%).

Pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) în T4 din 2014, comparativ cu T4 din 2013, se observă în alte activităţi de servicii (21,69%), industria extractivă (17,15%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (17,01%) şi hoteluri şi restaurante (16,38%). Scădere s-a înregistrat doar în tranzacţii imobiliare (-6,43%).

De asemenea, creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 7,86%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 7,90%.

Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri similare (7,89%, respectiv 7,92%).

Datele INS relevă că în trimestrul IV 2014, faţă de trimestrul III 2014, costul orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în majoritatea activităţilor economice. Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (7,77%), activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (5,75%) şi industria prelucrătoare (5,64%).

La polul opus, scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în învăţământ (-9,65%) ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar) şi în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-3,49%).

În ultimul trimestru al anului trecut, creşterea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componenţei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă şi a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 2,59%. Creşterea înregistrată de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – a fost tot de 2,59%.

Calculul indicilor trimestriali ai costului orar al forţei de muncă se realizează pe baza informaţiilor obţinute din două surse de date statistice: Ancheta lunară asupra câştigurilor salariale (conform Regulamentelor Consiliului şi Parlamentului European privind statisticile pe termen scurt) şi Ancheta anuală asupra costului forţei de muncă (conform Regulamentelor Consiliului şi Parlamentului European privind statisticile structurii câştigurilor salariale şi costului forţei de muncă).

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...