Costul orar al forţei de muncă a scăzut în primul trimestru cu 3,78% faţă de precedentele trei luni

Costul orar al forţei de muncă, ajustat în funcţie de numărul zilelor lucrătoare, a scăzut în primul trimestru cu 3,78% faţă de perioada octombrie-decembrie 2011, dar este mai mare cu 4,41% faţă de primul trimestru al anului anterior.
Economica.net - vin, 01 iun. 2012, 08:35
Costul orar al forţei de muncă a scăzut în primul trimestru cu 3,78% faţă de precedentele trei luni

Faţă de trimestrul IV 2011, indicatorul a scăzut în majoritatea activităţilor economice, cele mai semnificative scăderi înregistrându-se în activităţile de informaţii şi comunicaţii (11,13%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (9%). Creşteri s-au înregistrat doar în activităţile de comerţ (1,52%) şi activităţile de servicii administrative şi servicii suport (1,36%).

„În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (-3,85%, respectiv 4,49%)”, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În trimestrul I 2012, scăderea faţă de trimestrul anterior (pentru indicii în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,77%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,8%. Scăderile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 3,84%, respectiv 3,87%.

Faţă de trimestrul I 2011 cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, s-au regăsit în activităţile de comerţ (8,72%), tranzacţii imobiliare (7,62%) şi industria prelucrătoare (7,12%). Scăderi au avut loc doar în activităţile de informaţii şi comunicaţii (2,49%), învăţământ (1,93%) şi hoteluri şi restaurante (0,48%).

Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile salariale cu forţa de muncă a fost de 4,41%, iar pentru indicii în formă brută de 4,49%. Componenta privind cheltuielile non-salariale a înregistrat creşteri de 4,4%, respectiv 4,48%.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...