Costul orar cu forţa de muncă a crescut cu 3,19% în T4/2013 faţă de T4/2012
Cifrele reflectă evoluţia costului orar al forţei de muncă în formă ajustată, după numărul zilelor lucrătoare.
‘În formă brută (neajustată), faţă de aceleaşi perioade de comparaţie, variaţia costului orar al forţei de muncă a diferit nesemnificativ faţă de forma ajustată (0,07%, respectiv 3,17%)’, se precizează în comunicatul INS.
În ultimele trei lini din 2013, faţă de trimestrul precedent, costul orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, a crescut în majoritatea activităţilor economice. ‘Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat în construcţii (6,57%), tranzacţii imobiliare (4,1%) şi intermedieri financiare şi asigurări (3,72%)’, se mai arată în comunicatul INS.
Totuşi, sunt şi sectoare în care costul cu forţa de muncă a scăzut în perioada menţionată. ‘Scăderi mai accentuate ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au înregistrat în învăţământ (-13,81%) ca urmare a creşterii timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activităţi în trimestrul al IV-lea al fiecărui an, cauzat de reînceperea anului şcolar), industria extractivă (-7,33%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,43%)’, potrivit datelor INS.
În ceea ce priveşte cheltuielile salariale cu forţa de muncă, acestea au crescut, în ultimul trimestru din 2013 faţă de trimestrul precedent, cu 0,08%, iar cheltuielile non-salariale cu 0,05%. Datele sunt valabile pentru indicatorul în formă ajustată, în funcţie de numărul zilelor lucrătoare. ‘Creşterile înregistrate de cele două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – au fost de 0,07%, respectiv 0,04%’, se precizează în comunicatul INS.
În comparaţie cu ultimul trimestru din 2012, în trimestrul patru din 2013 pe principalele activităţi economice, cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă, în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare, s-au înregistrat în activităţi de servicii (9,02%), administraţie publică (6,84%) ca urmare a actualizării legislaţiei de salarizare a personalului plătit din fonduri publice şi tranzacţii imobiliare (6,49%), mai arată datele INS. O uşoară scădere s-a înregistrat în comerţ (-0,17%).
‘Creşterea faţă de acelaşi trimestru al anului precedent – indici în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forţa de muncă a fost de 3,18%, iar pentru indicii în formă brută (neajustată) de 3,17%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a înregistrat creşteri de 3,19%, respectiv 3,17%’, se subliniază în comunicatul INS.