Costul stornării facturilor la energie electrică din aceste zile: milioane de euro pentru un câștig de doi bani

Reprezentanții furnizorilor de energie electrică spun că stornarea facturilor pe ultimele două luni și reemiterea lor, la care au fost obligați de Parlament, costă milioane de euro, pentru un câștig la client de doi bani, la o factură medie.
Mihai Nicuţ - mar, 28 ian. 2025, 16:27
Costul stornării facturilor la energie electrică din aceste zile: milioane de euro pentru un câștig de doi bani

“Într-o lună noi emitem cam 8 milioane de facturi, și a trebuit să stornăm aceste facturi pentru două luni, și apoi să refacturăm aceste două luni. Puneți un cost mediu de tipărire, emitere și distribuire de un leu la fiecare factură – el este mai mare, dar să spunem un leu – și veți vedea că totul a costat câteva milioane de euro”, au spus reprezentanții furnizorilor de energie electrică la o întîlnire cu presa.

“Gândiți-vă și la call-centere, unde timpul mediu de așteptare a crescut pentru că foarte mulți clienți au tot sunat să întrebe ce este cu facturile astea cu minus. Și oamenii pe noi ne înjură, că nu știm să emitem facturi!  Și toate astea pentru un câștig de doar doi bani la o factură medie”, au spus reprezentanții furnizorilor, care au amintit și despre cele 15 modificări ale sistemelor de facturare care au trebuit operate în doi ani, pentru că reglementările s-au tot schimbat.

Ce s-a întâmplat de fapt

În ultimele săptămâni,toți furnizorii de energie electrică (PPC, Electrica, Premier, E.On, Hidroelectrica etc.) au emis facturi cu minus, ceea ce bulversat mulți clienți, dar asta s-a făcut ca urmare a unei schimbări de lege de anul trecut.

Mai precis, potrivit unui ordin al ANRE, din octombrie 2024, în facturile la energie electrică a fost introdusă și așa-numita contribuție CfD – contribuția pentru Contractele pentru Diferență, o taxă cu o valoare infimă de fapt, prin care toți clienții contribuie la costurile organizatorice ale acestei scheme, prin care statul încurajează instalarea de noi capacități de producție. Schema în sine, cu o valoare de trei miliarde de euro, este susținuă din fonduri europene.

Contribuția din facturile noastre are o valoare de 0,0128 de bani/kWh, deci aproape nimic în termeni de impact pentru un consumator casnic.

În decembrie însă, a fost aprobată o nouă lege, prin care s-a dispus ca această contribuție CfD să fie introdusă în facturi abia din aprilie 2025, iar furnizorii, care deja emiseseră facturile cu această taxă pe baza vechii reglementări, a trebuit să le storneze și să emită altele noi, fără ea.

Așadar, clienții primesc mai întâi  facturi cu valoare negativă (cu minus, stornate) pentru consumul aferent perioadei octombrie-decembrie 2024. Apoi, clienții prinesc o singură factură, recalculată pentru acea perioadă, în condițiile noii legi, fără aceasta contributie CfD.

Contribuția CfD ar urma să fie reintrodusă în facturi începând cu 1 aprilie, data la care, în teorie, ar trebui să se re-liberalizeze piața de energie electrică.

Te-ar mai putea interesa și
Franța va organiza miercuri un nou summit despre securitate europeană și Ucraina. De data asta România e invitată
Franța va organiza miercuri un nou summit despre securitate europeană și Ucraina. De data asta România e invitată
Franţa intenţionează să găzduiască, miercuri, o a doua reuniune la nivel înalt consacrată Ucrainei şi securităţii europene, însă de această dată a invitat ţări europene care nu au......
Elcen pune tunurile pe Nicușor Dan. „Compania nu poate fi făcută răspunzătoare pentru dezastrul din rețeaua de termoficare”
Elcen pune tunurile pe Nicușor Dan. „Compania nu poate fi făcută răspunzătoare pentru dezastrul din rețeaua de ...
Compania Elcen a reacționat în această seară la o postare de-a primarului Bucureștiului Nicușor Dan, în care i se ...
Producția de carne de pasăre din Franța, redresată după campania de vaccinare împotriva gripei aviare
Producția de carne de pasăre din Franța, redresată după campania de vaccinare împotriva gripei aviare
Campania de vaccinare contra gripei aviare, lansată de autorităţile de la Paris în 2023, a permis redresarea producţiei ...
Raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei la Depogaz este aproape de a fi finalizat și în zilele următoare vor fi publicate extrase din el
Raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei la Depogaz este aproape de a fi finalizat și în zilele următoare ...
Corpul de Control este în etapa finală de întocmire a raportului privind Depogaz, iar în zilele următoare vor fi publicate ...