Costurile pentru consolidarea spitalelor cu risc seismic, de la 2.000 la 4.500 de euro/mp. Beneficiarii pot jongla cu costurile

27 06. 2023
spital
Foto: y Martha Dominguez de Gouveia via Unsplash

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică un ordin pentru aprobarea costului unitar pentru lucrările de consolidare a spitalelor, un program aprobat în luna mai. Cel mai mare cost, de 4.500 de euro/mp, este prevăzut pentru clădirile clasificate drept monumente istorice.

Prin acest program autoritățile urmăresc consolidarea seismică a spitalelor. Alte lucrări incluse sunt reabilitarea, modernizarea și creșterea eficienței energetice. Acolo unde este cazul se vor putea demola parțial sau total construcțiile și se vor putea construi noi clădiri.

Ordinul Ministerului Dezvoltării reglementează aceste costuri de consolidare, în funcție de tipul clădirii. Astfel, pentru clădirile care nu sunt monumente istorice, costul unitar/mp suprafață desfășurată este de 2.500 de euro/mp, iar pentru clădirile monument istoric, costul este de 4.500 de euro/mp.

În cazul în care sunt spitale unde e nevoie de demolarea construcțiilor existente și realizarea de noi clădiri, costul unitar aferent acest lucrări este de 2.000 de euro/mp suprafață desfășurată.

Pentru realizarea costurilor unitare au fost consultate prețurile din piață, dar au fost comparate și costurile medii din lucrările similare din în cadrul altor programe de investiții derulate de Ministerul Dezvoltării sau Compania Națională de Investiții.

„De asemenea, pentru investițiile care se realizează prin Programul național de investiții pentru consolidarea spitalelor „Mihail Cantacuzino“ a fost stabilit un cost unitar total, indiferent de structura din care sunt realizate clădirile, care include toate categoriile de lucrări care se pot realiza prin program, tocmai pentru a permite realizarea lucrărilor cu încadrarea într-un cost total, fără a fi nevoie să se respecte limite pentru anumite categorii de lucrări (lucrări de consolidare, lucrări de creștere a eficienței energetice, lucrări conexe). S-au avut în vedere specificul cerințelor și performanțelor tehnice la care trebuie să ajungă clădirile, care ar fi putut duce, de exemplu, ca lucrările pentru instalațiile electrice, termice, sanitare, fluide medicale, precum și lucrările de conformare din punct de vedere al securității la incendiu și lucrările de extindere pentru asigurarea circuitelor medicale (lucrări conexe) să aibă o pondere mai mare în totalul cheltuielilor decât cea preconizată. Prin stabilirea unui cost unitar total, nediferențiat pe categorii de lucrări, beneficiarii pot jongla cu costurile, în funcție de starea clădirii și de cerințele efective, punctuale, care trebuie atinse în vederea realizării unei clădiri funcționale și care respectă toate reglementările și normativele în vigoare”, se mai arată în documentul citat și consultat de Economica.net.

Ordinul mai arată și că atunci investițiile se desfășoară la mai multe corpuri de clădiri din cadrul aceleiași instituții, costul unitar se va determina pentru fiecare clădire în parte, în funcție de lucrările necesare.

Aceste costuri unitare nu includ taxa pe valoarea adăugată, iar cursul euro este cursul de schimb leu/euro comunicat de Banca Națională a României valabil la momentul aprobării indicatorilor tehnico-economici.