Un nou record pentru costurile de finanţare ale Spaniei la 10 ani
Dobânda titlurilor spaniole cu scadenţa la 10 ani a atins luni 7,565%, în urcare cu aprope 0,3 puncte procentuale.
Alte şase administraţii regionale din Spania se pregătesc să solicite ajutor de la guvernul central, după ce Valencia a cerut vineri un „bailout”, potrivit El Pais.
Între timp, guvernul regional catalan este în negocieri pentru un împrumut punte de 500 milioane euro, a adăugat ziarul spaniol, fără a preciza care sunt instituţiile implicate.
Administraţiile regionale din Spania au nevoie de 26,4 miliarde euro pentru a plăti datoriile care ajung la scadenţă în acest an şi pentru a-şi finanţa deficitele, scrie El Mundo, care citează documente oficiale.
Preţul oblgiaţiunilor guvernamentale germane este în urcare pe piaţa secundară, pe fondul creşterii aversiunii investitorilor faţă de risc, după ce Der Spiegel a scris că FMI ar putea înceta plăţile către Grecia din cauza nerespectării angajamentelor asumate de stat în acordul de finanţare externă.
Randamentul obligaţiunilor germane cu maturitatea la 10 ani a atins 1,13%, iar dobânda titlurilor cu scadenţa la doi ani este în stagnare, la -0,07%, menţinându-se negativă pentru cea de-a 12-a şedinţă de tranzacţionare consecutivă.
Costurile de finanţare sunt în creştere şi pentru Italia, cu randamentul la 10 ani în urcare la 6,4%.
O misiune a oficialilor FMI, CE şi BCE va ajunge marţi la Atena, pentru evaluarea situaţiei financiare a ţării în cadrul acordului de finanţare externă de 130 miliarde euro. Cel mai probabil, Grecia nu s-a încadrat în condiţiile acordului, situaţie care ar putea determina creditorii externi să întrerupă finanţarea statului. Ieşirea Greciei din zona euro a revenit astfel în atenţia pieţelor.