Costurile de utilizare, tot mai avantajoase pentru mașinile electrice – studiu

02 11. 2021
Încărcare mașini electrice Rusia

LeasePlan a dat publicității raportul său anual Car Cost Index care ia în calcul costurile asociate deținerii unei mașini în 22 de state europene.

Cea de-a șasea ediție a Car Cost Index ia în calcul așa-numitul TCO (Total Cost of Ownership) care reflectă costuri precum prețul combustibilului, al reparațiilor, al asigurărilor, deprecierea și taxele pe o perioadă de deținere de patru ani în care s-au parcurs anual circa 30.000 de kilometri.

Pe lângă constatarea că deținerea și utilizarea unei mașini în România este mai scumpă decât în Germania sau Ungaria, de exemplu, raportul dezvăluie și că în majoritatea țărilor din Europa, mașinile electrice implică plata unor sume egale sau chiar mai mici decât cele alimentate cu benzină sau diesel.

În cazul clasei sub-compacte (ex: Renault Clio, Volkswagen Polo, Peugeot 208) un posesor din Germania va plăti, lunar, în medie, circa 570 de euro pentru o mașină electrică, 618 euro pentru una diesel și 589 euro pentru una alimentată cu benzină. Totodată, în Spania, lucrurile satu cu totul altfel. Pentru o mașină electrică suma aferentă TCO este de 699 de euro, pentru una diesel de 573 de euro, iar pentru una alimentată cu benzină 576 de euro.

În segmentul compact (ex: Volkswagen Golf, Hyundai i30, Renault Captur) un belgian plătește lunar 761 de euro pentru o electrică, 807 euro pentru o mașină diesel, 792 de euro pentru una pe benzină și, surprinzător, 1.020 euro pentru un plug-in hybrid. La fel, în Italia, TCO pentru o electrică este de 670 de euro, pentru un diesel de 763 de euro, pentru un plug-in hybrid 879 de euro, iar pentru o mașină alimentată cui benzină 791 de euro.

Din nefericire, în acest caz datele LeasePlan nu includ și România, însă conțin o analiză clară prin care este comparată diferența dintre un Volkswagen Golf și un Volkswagen ID.3, mașini cu dimensiuni similare. Din studiul Car Cost Index rezultă că în 10 state din Europa, printre care și România, e mai avantajos, deocamdată, să deții un Golf decât un ID.3.

Mai exact, din costul total de utilizare (TCO) mediu la nivel european al unui Golf alimentat cu benzină 45% este reprezentat de depreciere, 5% de taxele de drum, 23% de carburant, 10% de asigurare, 11% de reparații, întreținere și anvelope și 6% de dobânzi. Același vehicul, dar alimentat cu motorină, are o depreciere de 49%, taxe de drum de 6%, costuri cu carburantul de 17%, costuri cu asigurările de 10%, reparații, întreținere și anvelope de 12% și dobânzi de 6%.

În cazul ID.3, posesorul are de-a face cu o depreciere de 57%, taxe de drum de 3%, costuri cu energia de 10%, costuri ale asigurărilor de 11%, întreținere de 12% și dobânzi de 7%.

Citește și:

– Car Cost Index 2021: Costurile lunare aferente unei mașini, mai mari în România decât în Germania