Costurile unui card de credit: de la 10% la aproximativ 50%

Economica.net
07 01. 2017
pos_plata_card_72119800

Cardul de credit reprezintă un împrumut, aflat permanent la dispoziția clientului. Suma maximă care poate fi obținută cu ajutorul cardului este numită de bănci – limită de credit. Aceasta scade pe măsura ce banii sunt utilizați și se reîntregește o dată cu rambursarea.

Cardul poate fi folosit de client după cum dorește. Acesta poate efectua diverse plăți la magazinele care acceptă cardurile sau, pur și simplu, poate retrage numerar de la bancomate. Prin natura sa, cardul de credit este, însă, un produs destinat facilitării plăților la comercianți și, mai puțin, utilizării în scopul retragerii de numerar de la bancomate.

Utilizarea cardului de credit pentru retragerea de numerar de la bancomat poate conduce și la datorii de două ori mai mari decât suma retrasă. Dealtfel, o analiză atentă a costurilor unui card de credit arată cvă diferențele sunt foarte mari de la bancă la bancă. Astfel, pentru un card de credit în lei, CEC Bank și Intesa SanPaolo oferă cele mai mici dobânzi, în jur de 10% și o perioadă de grație (perioadă în care clientul nu plătește dobândă pentru suma cheltuită) între 45 și 59 de zile.

La polul opus,cele mai scumpe carduri de credit sunt cele de la Raiffeisen Bank și Banca Transilvania, unde dobânda anuală efectivă este de 41% sau aproximativ 32%. În cazul acestor două carduri de credit lipsește chiar și perioada de grație.