Coșul de cumpărături digital în Europa de Est vs Vest: cât diferă apetitul pentru electronice între cele două regiuni

Comerțul electronic este în continuare mai dezvoltat în Europa de Vest, comparativ cu Europa de Est, conform Exorigo-Upos, compania poloneză care oferă soluții IT pentru sectorul de retail. Datele analizate de companie arată că, în 2023, rata de penetrare a comerțului electronic în Europa de Vest era de aproximativ 80%, un avans semnificativ față de Europa de Est, unde acest indicator se situa în jurul valorii de 55%.
Lidia Neagu - mie, 31 iul. 2024, 17:17
Coșul de cumpărături digital în Europa de Est vs Vest: cât diferă apetitul pentru electronice între cele două regiuni

„Această diferență evidențiază că piața de retail online este mai matură în țările din Europa de Vest, cum ar fi Marea Britanie, Germania și Franța, unde cumpărăturile digitale au devenit o parte integrantă a comportamentului consumatorilor. Totuși, Europa de Est recuperează și crește treptat datorită utilizării mai mari a smartphone-urilor, extinderii accesului la internet și apariției platformelor locale de comerț electronic. De asemenea, vedem din ce în ce mai mulți retaileri interesați de soluții inovatoare care oferă oportunități semnificative de dezvoltare, cum ar fi cele din portofoliul Exorigo-Upos, care oferă companiilor suport în servicii IT, dezvoltarea platformelor e-commerce și implementarea strategiilor omnichannel”, a declarat Marek Nowakowski, director general Exorigo-Upos România.

În ultimii cinci ani, Europa de Vest a asistat la o schimbare substanțială a obiceiurilor de cumpărături online. Consumatorii din această regiune preferă din ce în ce mai mult cumpărăturile online datorită comodității, gamei largi de produse și prețurilor competitive. Pandemia COVID-19 a accelerat această tendință, impulsionând vânzările online să crească cu peste 25% anual între 2020 și 2022. În contrast, Europa de Est experimentează o schimbare mai graduală. Regiunea a înregistrat o rată de creștere anuală de aproximativ 15% în cumpărăturile online, determinată de creșterea penetrării internetului și îmbunătățirea alfabetizării digitale.

Datele analizate de Exorigo-Upos arată că, în termeni de categorii de produse, consumatorii din Europa de Vest achiziționează predominant articole de modă, electronice și produse pentru casă online. Doar segmentul fashion reprezintă aproximativ 35% din totalul vânzărilor de e-commerce din regiune. Pe de altă parte, cumpărătorii din Europa de Est prezintă o predispoziție mai mare pentru achiziționarea de electronice, urmate de produse de modă și frumusețe. Electronicele reprezintă aproape 40% din achizițiile online din Europa de Est, subliniind un set diferit de priorități ale consumatorilor.

Conform companiei poloneze, mai mulți factori susțin creșterea comerțului electronic în Europa de Vest, inclusiv penetrarea ridicată a internetului, infrastructura logistică robustă și încrederea consumatorilor în sistemele de plată online.

Cu toate acestea, obstacole precum concurența ridicată și cerințele de reglementare stricte pot reprezenta provocări. În schimb, în Europa de Est, principalele motoare de creștere pentru comerțul online sunt creșterea utilizării smartphone-urilor, extinderea accesului la internet și creșterea platformelor locale de comerț electronic. Barierele din această regiune includ rețele logistice subdezvoltate și încrederea mai scăzută a consumatorilor în tranzacțiile online.

În ceea ce privește valoarea medie a comenzilor, cumpărătorii din Europa de Vest tind să cheltuiască mai mult per tranzacție, cu o valoare medie a comenzii de aproximativ 85 euro. Consumatorii din Europa de Est, deși apelează tot mai mult la cumpărăturile online, cheltuiesc în medie 55 euro per comandă. Această diferență poate fi atribuită condițiilor economice și veniturilor disponibile diferite între regiuni.

În ceea ce privește plățile, consumatorii din Europa de Vest folosesc predominant carduri de credit, portofele digitale precum PayPal și opțiuni Buy Now Pay Later (BNPL) pentru plățile online. În Europa de Est, deși cardurile de credit sunt, de asemenea, populare, există o utilizare semnificativă a opțiunii de plată la livrare (COD) și a sistemelor locale de plată electronică. De exemplu, în Polonia, sistemele precum BLIK sunt utilizate pe scară largă pentru confortul și securitatea lor.

Cumpărăturile de pe smartphone sunt în creștere în ambele regiuni, dar Europa de Vest conduce cu o rată de adopție mai mare. Aproximativ 60% din tranzacțiile online din Europa de Vest sunt efectuate prin dispozitive mobile. În Europa de Est, această cifră este mai aproape de 40%, deși crește rapid pe măsură ce mai mulți consumatori obțin acces la smartphone-uri și internet mobil.

Din punct de vedere demografic, cumpărătorii online din Europa de Vest sunt mai diverși, cu o parte semnificativă a populației vârstnice participând la cumpărăturile online. În Europa de Est, majoritatea cumpărătorilor online sunt mai tineri, în principal din grupa de vârstă 18-35 de ani, reflectând o bază de consumatori tineri și pricepuți în tehnologie.

Așteptările privind livrarea diferă, de asemenea, semnificativ. Consumatorii din Europa de Vest prioritizează serviciile de livrare rapide și fiabile, mulți așteptând opțiuni de livrare a doua zi. În contrast, cumpărătorii din Europa de Est sunt mai sensibili la preț și sunt dispuși să aștepte mai mult pentru livrări dacă asta înseamnă costuri de transport mai mici.

Exorigo-Upos este o companie poloneză de tehnologie care își desfășoară operațiunile prin propriile subsidiare în țări precum România, Marea Britanie, Cehia, Slovacia, Ucraina și Australia,

Te-ar mai putea interesa și
China a ascuns scufundarea unui submarin cu propulsie nucleară
China a ascuns scufundarea unui submarin cu propulsie nucleară
China a încercat să ascundă naufragiul celui mai recent submarin al său cu propulsie nucleară, a estimat joi un responsabil american din domeniul apărării, notează AFP....
Belgia cere Uniunii Europene să interzică importurile de gaze naturale lichefiate din Rusia
Belgia cere Uniunii Europene să interzică importurile de gaze naturale lichefiate din Rusia
Belgia îndeamnă Uniunea Europeană să interzică importurile rusești de gaz natural lichefiat (LNG), avertizând că ...
UE nu poartă nicio discuție pentru tranzitul de gaze prin Ucraina
UE nu poartă nicio discuție pentru tranzitul de gaze prin Ucraina
Un oficial UE spune că blocul comunitar nu este implicat în discuții privind tranzitul gazelor prin Ucraina, potrivit ...
Casa Verde Fotovoltaice 2024 pentru persoane fizice demarează azi. Se va finanţa şi stocarea energiei GHID VIDEO
Casa Verde Fotovoltaice 2024 pentru persoane fizice demarează azi. Se va finanţa şi stocarea energiei GHID VIDEO
 Sesiunea 2024 de finanţare pentru înscrierea solicitanţilor persoane fizice în cadrul Programului "Casa Verde Fotovoltaice" ...