Cota de piaţă a retailului modern a ajuns în România la 60%, în T1 (studiu GfK)

Economica.net
19 05. 2016
hypermarket_18135400

Potrivit sursei citate, în perioada ianuarie – martie, valoarea bunurilor de larg consum a crescut cu 0,4%, „în contextul unei deflaţii alimentare de 6%, ceea ce se traduce într-o creştere de 3,5% în volum pentru cumpărăturile pentru acasă”.

‘Românii continuă să facă uptrading, adică să achiziţioneze mărci şi categorii de produse mai scumpe. Categorii (…) precum peştele şi fructele de mare, specialităţile de brânză sau cidrul sunt cele mai dinamice, oferind oportunităţi brandurilor şi retailerilor să inoveze şi să creeze experienţe unice pentru consumatori. Creşterile din aceste categorii, precum şi din altele, cum ar fi lactatele, snacks-urile sărate, apa, băuturile răcoritoare şi cele spirtoase sau vinul şi cele de îngrijire personală, vorbesc foarte clar despre nevoile consumatorilor de diversificare şi de încercare a unor produse nou intrate în consum’, se notează în studiu.

Datele GfK arată, totodată, că, în marja creşterii cu 60% a cotei de piaţă pentru retailul modern, hypermarketurile înregistrează cea mai mare rată de creştere dintre toate canalele, respectiv mai bine de un punct procentual, până la 29% cotă de piaţă. Acest lucru se datorează, spun specialiştii, majorării valorii coşului de cumpărături.

De asemenea, în afară de coşuri mai mari de cumpărături pentru fiecare vizită, supermarketurile sunt vizitate de mai multe gospodării şi ajung la 17% cotă de piaţă.

Rezultatele cercetării provin din studiul GfK Consumer Panel Services care monitorizează consumul casnic pentru toate categoriile de bunuri de larg consum, în 3.000 de gospodării.

Prezentă pe piaţa locală din anul 1992, GfK România este, de peste 14 ani, institutul numărul 1 de cercetare de piaţă, cu o cifră de afaceri de 16,2 milioane euro în 2014. Activităţile GfK România sunt structurate în două sectoare – Consumer Choices şi Consumer Experiences.