Cotă de TVA redusă de la 20% la 9% pentru serviciile de sport şi fitness – proiect

Economica.net
20 10. 2016
overweight_person_55321000

În expunerea de motive, iniţiatorii susţin că propunerea de reducere a TVA la 9% pentru serviciile de sport calificat, cheltuielile de fitness şi nutriţie vine care urmare a unor ‘statistici alarmante atât în privinţa obezităţii, cât şi a numărului de săli de fitness pe cap de locuitor în România’.

‘România se află pe locul al III-lea în UE în privinţa numărului de obezi şi este pe ultimul loc din UE în privinţa numărului de săli de fitness pe cap de locuitor. Finanţările publice pentru promovarea sportului şi în infrastructură sportivă din ultimii ani sunt dezastruoase. Un tânăr din trei nu face deloc sport, iar două treimi fac sport doar de câteva ori pe lună. La nivel european, statele membre au înţeles importanţa încurajării activităţilor fizice, astfel că zece state membre au adoptat o cotă a TVA redusă sau super redusă pentru serviciile de fitness. Acestea sunt: Belgia, Cehia, Danemarca, Irlanda, Malta, Olanda, Polonia, Slovenia, Finlanda şi Suedia – cotă redusă şi Luxemburg – cotă super redusă’, precizează iniţiatorii în documentul amintit.

Ei adaugă că, potrivit studiului epidemiologic ‘Obezitatea în România (ORO) – Prevalenţa obezităţii şi a factorilor de risc ai obezităţii în populaţia adultă din România’, realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Obezităţii, obezitatea afectează peste 20% dintre cetăţenii români cu vârsta peste 18 ani.

‘Rezultatele studiului arată o rată a obezităţii de 21,3% şi o prevalenţă a supraponderii de 31,1% la românii cu vârste cuprinse între 18 şi 79 de ani. Conform analizei, rata obezităţii creşte odată cu vârsta, astfel că în timp ce la adulţii de până în 39 de ani obezitatea are o prevalenţă de 9,9%, procentul creşte la 30,1 la grupa de vârstă 40-59 de ani şi ajunge la 41,6% la persoanele de peste 60 de ani’, se arată în documentul citat.

Iniţiatorii subliniază şi faptul că ‘problemele financiare sunt comune în rândul tinerilor’, iar propunerea de lege vizează încurajarea acestora să meargă la sală şi să investească în sănătate.

‘Nu în ultimul rând, încurajarea cererii pentru activităţi sportive prin reducerea cotei de TVA va genera noi locuri de muncă prin investiţiile în deschiderea de noi cluburi de sport sau în extinderea celor existente, locuri de muncă ce vor fi ocupate preponderent de tineri, categorie socială în care şomajul atinge 25% în România’, mai spun iniţiatorii.

Astfel, propunerea legislativă vizează modificarea articolului 291, alin.2, al Legii nr. 227/2015 în sensul introducerii unei noi litere, g indice 1, ‘serviciile de sport calificat, cheltuielile de fitness şi nutriţie’.

Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.