Cotă progresivă de la anul. Cel mai mare impozit va fi de 16%
Guvernul a anunţat în luna mai că va propune pentru anul viitor un proiect de buget incluzând cote diferenţiate de impozitare pentru veniturile persoanelor fizice, de 8%, 12% şi 16%, sistem care ar urma să fie introdus de la 1 ianuarie 2013 dacă USL va câştiga alegerile din toamnă.
Cei care câştigă mai puţin de 800 de lei vor plăti un impozit de 8%, iar cei cu venituri între 800 şi 1600 de lei vor fi impozitaţi cu 12%.
Cota unică de impozitare a fost introdusă din ianuarie 2005 de Guvernul Tăriceanu, imediat după preluarea mandatului.
Ponta: Toate schimbările de sistem fiscal se vor implementa numai cu acordul creditorilor internaţionali
Toate schimbările de sistem fiscal, în ceea ce priveşte taxele şi impozitele, se vor implementa numai cu acordul creditorilor internaţionali, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, premierul Victor Ponta, după întâlnirea cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, la care a participat şi ministrul Finanţelor, Florin Georgescu.
‘Am discutat (cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi Băncii Mondiale – n.r) despre ce dorim să facem în perioada următoare şi în 2013, fie că e vorba despre modul de încasare a TVA sau de sprijinul din punctul de vedere fiscal pentru agricultură, domeniu afectat de secetă. Vreau să spun că toate schimbările de sistem fiscal, în ceea ce priveşte taxele şi impozitele, se implementează numai după ce avem un acord clar cu creditorii noştri internaţionali’, a precizat Victor Ponta.
Şeful Executivului a menţionat că Guvernul este decis să păstreze şi să respecte toate condiţiile macroeconomice stabilite cu partenerii internaţionali ce ţin de deficitul bugetar, datoria publică şi reformele structurale.
‘Este important să păstrăm stabilitatea şi predictibilitatea politicilor economice şi fiscale. Toate politicile economice şi fiscale rămân stabile. Instituţiile statului îşi fac în continuare datoria’, a precizat Ponta.
El a arătat că a fost apreciată adoptarea legislaţiei în domeniul gazelor şi energiei electrice şi se va merge mai departe cu listarea pe bursă şi privatizarea companiilor de stat.
Ponta: Decizia privind un nou acord preventiv cu FMI va fi luată în 2013
Premierul Victor Ponta a arătat, miercuri, că optează pentru un nou acord de tip preventiv cu Fondul Monetar Internaţional, dar decizia va fi luată în 2013, după alegerile parlamentare.
‘Un astfel de acord reprezintă un lucru bun pentru România, să avem un acord preventiv, nu să luăm banii, dar să avem un certificat de sănătate fiscală, însă această discuţie politică va avea loc în 2013 după ce vor avea loc alegeri parlamentare’, a explicat şeful Executivului.
Premierul a subliniat că un nou acord ar da semnalul că România beneficiază de un certificat de garantare a sănătăţii fiscale a României.
‘Opinia şi opţiunea mea este de a continua să avem un tip de acord cu instituţiile financiare internaţionale. Un tip de acord preventiv ca cel cu pe care aceste instituţii îl au cu Polonia este unul modern, un tip de acord în care putem lua bani doar dacă avem nevoie. Un acord de tip preventiv este un act de sănătate al finanţelor româneşti şi asta ne ajută să ne finanţăm la costuri mai bune’, a spus premierul Victor Ponta.