Cota unică de 16% va fi menţinută în 2014. De la anul, ar putea rămâne doar pentru firme

Cota unică se va menţine anul acesta cu siguranţă. S-a discutat foarte clar că acea cotă de 16% pe profit va rămâne, tocmai pentru că are un efect benefic asupra mediului de afaceri. S-a discutat şi despre cota diferenţiată, dar s-a discutat despre nişte cote mai mici pentru persoane cu venituri mai mici. Se menţine cota unică în 2014', a dat asigurări Ioana Petrescu, într-o emisiune televizată, la Antena3.
Economica.net - S, 15 mart. 2014, 15:04
Cota unică de 16% va fi menţinută în 2014. De la anul, ar putea rămâne doar pentru firme

Şeful de la Finanţe a explicat că relaxarea fiscală pentru persoanele fizice cu venituri foarte mici nu se poate aplica fără un spaţiu bugetar adecvat, în condiţiile în care legea prevede că ‘dacă iei ceva din buget trebuie să pui ceva la loc’.

‘Noi avem o lege care spune foarte clar că dacă iei ceva din buget trebuie să pui ceva la loc, nu putem să facem o astfel de relaxare fiscală (pentru persoanele fizice – n.r.) dacă nu avem spaţiul bugetar. În acest limite se discută despre o relaxare fiscală pentru persoanele fizice, dar nu pentru persoane juridice. Deci, acea taxă unică de 16% rămâne pentru firme”, a subliniat Ioana Petrescu.

În altă ordine de idei, ea a reiterat că scopul său este cel de eficientizare a colectării şi, evident, reducerea evaziunii fiscale, iar pentru rezultate foarte bune, atât pe termen mediu, cât şi lung, sunt necesare foarte multe reforme pe timp îndelungat.

‘Estimări precise pe aşa ceva (evaziune fiscală – n.r.) nu există nici la noi, nici la alţii. La TVA va fi o luptă şi de reducere a evaziunii fiscale, dar şi de conformare voluntară. Astea două merg mână în mână şi sunt două priorităţi ale mele şi voi lupta foarte mult ca aceste lucruri să se întâmple’, a arătat ministrul Finanţelor.

Ioana Petrescu a precizat că intenţia ei este să obţină un grad de colectare mult mai mare decât cel actual.

‘Vreau să duc gradul de colectare mult mai sus de cât este acum. Un lucru este foarte clar: dacă vrem să facem o creştere a colectării şi pe termen mediu şi lung – acea colectare, să spunem, să fie la nivel mediu cu cea din Uniunea Europeană – va fi nevoie de foarte multe reforme şi de foarte mult timp să facem asta în mod sustenabil’, a menţionat ea.

Te-ar mai putea interesa și
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație la 7,5% pe tot anul 2025
Ciprian Dascălu, BCR: Rata dobânzii de referință va rămâne neschimbată până la ședința din februarie 2026. Inflație ...
După decizia BNR de menținere a dobânzii de politică monetară la 6,5%, Ciprian Dascălu, economistul șef al BCR, anunță că prima tăiere a ratei dobânzii cheie va avea loc probabil la......
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – Analiști
Lichiditatea băncilor se evaporă. Dobânda ROBOR crește la 7,5% până la finalul lui 2025, din cauza inflației – ...
ROBOR s-ar putea situa la 6,5% - 7,5% sau chiar 8% la sfârșitul anului, pentru a îngloba inflația, arată Adrian Codirlașu, ...
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Companiile auto chineze se extind agresiv în Europa
Constructorii chinezi de automobile se extind în Europa mizând pe prețuri competitive în diferite segmente de piață ...
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
SUA impun sancțiuni împotriva raportorului special al ONU pentru teritoriile palestiniene, Francesca Albanese
Şeful diplomaţiei americane Marco Rubio a anunţat miercuri că Statele Unite ale Americii vor impune sancţiuni împotriva ...