Cota unică rămâne în vigoare şi în 2015

Ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, a declarat azi că este exclusă trecerea la un impozit progresiv, în 2015.
Economica.net - joi, 29 mai 2014, 10:35
Cota unică rămâne în vigoare şi în 2015

„În mod sigur, menţinem cota unică pentru companii la 16%. Şi, sincer, nu cred că pentru persoane fizice se poate introduce impozit progresiv în 2015.  E vorba despre schimbări foarte mari, şi de administrare, şi de colectare. Nu se poate face peste noapte”, a declarat ministrul Finanţelor Ioana Petrescu. Ea a evitat un raspuns tranşant despre stadiul la care se află acum pregătirile Guvernului pentru impozitarea progresivă, repetând că nu se poate lua această măsură în 2015.

Introducerea impozitului diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităti fiscale apare în Strategia Fiscal-Bugetară 2014-2016. Cotele de impozitare vor fi de 8%, 12% si 16%, şi  vor fi stabilite pe grile de venit. Noul sistem de impozitare a veniturilor salariale are însă ca orizont de aplicare perioada 2014-2017.

Momentan, veniturile salariale obţinute în România sunt impozitate cu 16%, indiferent de nivelul venitului. Cota unică de impozitare a fost introdusă în decembrie 2004 şi a intrat în vigoare la începutul anului 2005, înlocuind impozitarea progresivă a veniturilor.

Reducerea CAS, discutată cu FMI, CE şi Banca Mondială, săptămâna viitoare

Obiectivul zero este reducerea contribuţiilor de asigurări sociale /CAS/ cu 5 puncte procentuale, iar acest subiect va fi discutat săptămâna viitoare cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional /FMI/, Comisiei Europene /CE/ şi Băncii Mondiale /BM/, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu.

,,Obiectivul zero al meu este reducerea CAS cu 5 puncte procentuale. Voi discuta săptămâna viitoare cu reprezentanţii FMI, CE şi BM reducerea CAS cu 5 puncte procentuale de la 1 iulie 2014. Este o măsură pe care am susţinut-o de mult timp şi acum o voi promova cu toată tăria’, a afirmat Ioana Petrescu.

Oficialul MFP a spus că măsura va îmbunătăţi mediul de afaceri din România, va uşura povara fiscală a angajatorilor corecţi şi va elimina discrepanţele aduse de competiţia neloială între angajatorii cinstiţi şi cei care folosesc muncă la negru.

Ministrul Ioana Petrescu a menţionat că au fost luate în calcul mai multe scenarii care se bazează pe veniturile colectate la buget şi taxa pe construcţii speciale, iar după ce vor disponibile şi datele pentru luna mai se va vedea dacă este nevoie şi de alte măsuri precum tăieri de cheltuieli.

Potrivit ministrului Finanţelor, impactul bugetar al reducerii CAS este de 2,6 miliarde lei pe 6 luni, strict contabil, iar dacă se iau în calcul şi efectele pozitive ale aplicării acestei măsuri, respectiv venituri suplimentare din utilizarea banilor rămaşi la angajator, impactul bugetar negativ va fi de numai 1,5 miliarde lei pe 6 luni.

Petrescu a precizat că nu va fi discutată cu Misiunea FMI o lărgire a bazei de impozitare pentru CAS.

Întrebată de jurnalişti dacă, în cazul unei aplicări a reducerii CAS, se mai poate aplica şi o măsură de reducere a TVA la carne, oficialul MFP a spus că problema care trebuie rezolvată nu este cea de spaţiu fiscal, ci trebuie văzut cât de eficientă a fost măsura de reducere a TVA la pâine, operată în septembrie 2013, iar acest lucru poate fi evaluat după o perioadă mai lungă.

Ea a precizat că la runda de discuţii cu FMI care va începe pe 2 iunie nu va discutată reducerea TVA la carne.

În România, cota cumulată de CAS plătită de angajator este de 45%, iar colectarea se situează undeva la 32%, din cauza muncii la negru şi diverselor scutiri de CAS pentru anumite categorii de persoane.

Te-ar mai putea interesa și
Cel mai mare baraj hidroenergetic din lume va fi construit în China
Cel mai mare baraj hidroenergetic din lume va fi construit în China
China a aprobat construcţia a ceea ce va fi cel mai mare baraj hidroenergetic din lume, demarând un proiect ambiţios la marginea de est a platoului tibetan ce ar putea afecta milioane de persoane......
Isaac Herzog, președintele Israelului, a cerut ca acordul privind ostaticii să fie încheiat indiferent de mijloace
Isaac Herzog, președintele Israelului, a cerut ca acordul privind ostaticii să fie încheiat indiferent de mijloace
Preşedintele israelian Isaac Herzog le-a cerut miercuri liderilor ţării să se încheie „prin toate mijloacele" un acord ...
Ducele de Luxemburg, Henri, va ceda puterea fiului său în octombrie 2025
Ducele de Luxemburg, Henri, va ceda puterea fiului său în octombrie 2025
Abdicarea Marelui Duce de Luxemburg este din ce în ce mai clară. Henri de Luxembourg, care în iunie anul trecut a schiţat ...
Producția Toyota a scăzut pentru a 10-a lună consecutiv, în ciuda creșterii vânzărilor
Producția Toyota a scăzut pentru a 10-a lună consecutiv, în ciuda creșterii vânzărilor
Producția globală a Toyota Motor a scăzut pentru a 10-a lună consecutiv în noiembrie, deși vânzările sale la nivel ...