COTAR: Taximetria şi transportul alternativ se vor face conform unor reguli comune, după modificările pe care le va face Guvernul la OUG 49
„Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) salută iniţiativa Guvernului României de a modificare OUG 49/2019 (privind activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto, n.r.), în aşa fel încât să existe, în mod real, o concurenţă loială între cele două activităţi de transport persoane – respectiv taximetria şi transportul alternativ. Camera Naţională a Taximetriştilor din Romania, cu 36 de filiale la nivel naţional, este membru COTAR. Ambele activităţi de transport s-au referit şi până acum la aceleaşi servicii prestate pentru clienţi, dar cu diferenţe majore din perspectiva legilor care le definesc activitatea. În urma discuţiilor purtate, luna trecută, cu premierul Marcel Ciolacu şi cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a decis modificarea legislaţiei, pentru eliminarea prevederilor discriminatorii. Orice activitate desfăşurată pe teritoriul României trebuie să fie impozitată şi fiscalizată în România, aşa cum este normal într-o ţară civilizată. Vrem să fim bine înţeleşi: nu avem nimic împotriva niciunei platforme şi nici împotriva digitalizării, dar platforma nu face transport de persoane, ci firmele de transport alternativ. Fiind vorba despre activitatea de transport persoane, nu este normal să existe reguli diferite în privinţa celor două activităţi similare”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.
Potrivit organizaţiei, taxele şi impozitele pe care le plătesc firmele cu acelaşi tip de activitate trebuie să fie aceleaşi.
„De asemenea, condiţiile prevăzute de lege pentru desfăşurarea acestor activităţi similare trebuie să fie aceleaşi: un număr egal de licenţe de taxi şi copii conforme pentru transport alternativ; acelaşi tip de aparatură pentru taxare, cu principii transparente pentru clienţi; acelaşi mod de stabilire a preţului unei călătorii, eliminându-se tariful dinamic – acesta fiind doar o metodă prin care clientul este păcălit de firmele de transport alternativ, pentru a i se lua mai mulţi bani pentru o cursă; firmele trebuie să deţină autoturismele în patrimoniul propriu şi să fie eliminate contractele de comodat oneroase care se practică acum în transportul alternativ, astfel încât să se poată garanta siguranţa în trafic şi siguranţa clienţilor; maşinile nu trebuie să fie mai vechi de 10 ani, astfel încât să se asigure siguranţa clienţilor şi protecţia mediului”, menţionează surse citată.
Conform organizaţiei, acestea sunt doar câteva dintre prevederile legale care vor aduce la egalitate cele două activităţi de transport de persoane similare. COTAR susţine că, până acum, prevederile legii transportului alternativ au fost diferite de ceea ce prevede legea taximetriei.
„Este necesară armonizarea celor două acte normative, pentru a respecta principiile unei concurenţe loiale. Ministerul Transporturilor va propune, în calitate de co-iniţiator, un nou proiect de act normativ care va fi pus în consultare publică, în cel mai scurt timp. Mulţumim premierului României şi ministrului Transporturilor că au ţinut cont de propunerile noastre pertinente. Mulţumim, de asemenea, angajaţilor MAI şi ANAF care au participat la discuţiile interministeriale şi au informat în mod corect în legătură cu situaţia din transportul alternativ. De asemenea, mulţumirile noastre merg şi către colegii noştri care în această perioadă au contribuit la analiza legislaţiei şi au venit cu propuneri şi puncte de vedere pentru noul act normativ”, se mai precizează în comunicat.