Transportatorii contestă informațiile furnizate ieri de UNSAR și publicate și de ECONOMICA.NET. UNSAR a răspuns ieri unor alte acuzații aduse de COTAR.
Trnasportatorii COTAR amintesc că în urmă cu mai puţin de un an şi jumătate, firmele de asigurări şi UNSAR, asociaţia care le reprezintă interesele, au fost amendate de către Consiliul Concurenţei, cu suma de 53 de milioane de euro, pentru înţelegeri în vederea creşterii artificiale a preţului RCA.
„Asiguratorii şi-au arătat, zilele acestea, încă o dată, lăcomia şi lipsa de scrupule, invocând criza economică prin care trec mai multe sectoare din economie, mai puţin ei, aceştia transmiţând către Guvernul României o scrisoare pentru a li se acorda facilităţi fiscale (scutiri de impozite şi contribuţii pentru angajaţi). Vorbim despre o piaţă de asigurări care traversează cea mai profitabilă perioadă din ultimii 30 de ani, pentru că în perioada restricţiilor de circulaţie, numărul de accidente a scăzut cu peste 72%, conform datelor prezentate de Poliţia Română. În timp ce asiguratorii din alte ţări au decis restituirea către asiguraţi a unor sume importante de bani, pentru perioada în care transportul este restricţionat – pe perioada pandemiei COVID – 19, asiguratorii din România cer facilităţi fiscale unui Guvern care se confruntă cu mari probleme financiare! Reamintim tuturor faptul că aceste multinaţionale se declară mereu ca fiind în pierdere, exportând profitul prin dosarul preţurilor de transfer, neplătind în România impozit pe profit.”, arată comunicatul.
Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR: „UNSAR a transmis ieri, 23 aprilie 2020, un document în care afirmă că „a plătit în 2019 despăgubiri aferente poliţelor RCA în valoare de peste 657 mil. EUR”, în timp ce rapoartele trimestriale emise de către ASF INFIRMĂ CIFRELE VEHICULATE DE UNSAR. Nu înţelegem cum de cifrele vehiculate de UNSAR sunt în totală contradicţie cu cifrele prezentate de către ASF, în rapoartele trimestriale. Nu am înţeles de ce UNSAR se fereşte să spună câţi bani a încasat din primele RCA şi faptul că are peste 100.000 de procese în instanţă, pentru neplata daunelor. Din aroganţa pe care o afişează, putem trage concluzia că se simt la adăpost şi probabail consideră că dacă au încălcat o dată legea şi nu li s-a întâmplat nimic, o pot face în continuare”.
Sursa citată precizează că o altă dezinformare „marca UNSAR” este cea legată de rezervele tehnice „corect constituite” de către asiguratorii din România, cu care se lăuda, ieri, această asociaţie care se erijează în autoritate a statului.
„Atenţionăm public atât UNSAR, cât şi ASF, să înceapă să respecte legea, pentru că rabdarea transportatorilor a ajuns la final!”, transmite COTAR.