COTAR: Transportatorii aşteaptă OUG de modificare a legislaţiei româneşti, conform deciziei CJUE legate de UBER

Transportatorii aşteaptă Ordonanţa de Urgenţă pentru a modifica legislaţia românească în concordanţă cu decizia Curţii Europene de Justiţie, care a declarat că activitatea UBER este de taximetrie, se arată într-un comunicat al Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).
Economica.net - joi, 21 dec. 2017, 16:00
COTAR: Transportatorii aşteaptă OUG de modificare a legislaţiei româneşti, conform deciziei CJUE legate de UBER

‘Aşteptăm acum, după protestul de ieri (miercuri n.r) şi după informarea pe care domnul ministru al Dialogului Social, Gabriel Petrea, a făcut-o în Guvernul României, să se ia o decizie pentru rezolvarea situaţiei transportatorilor, astfel încât să fie eliminată pirateria de orice fel. După ce domnul ministru Gabriel Petrea va prezenta şi în scris, primului ministru, situaţia actuală a transportatorilor şi aşteptăm cu interes luarea unei decizii favorabile transportatorilor autorizaţi din România, ţinând cont de faptul că atât Ministerul de Interne, cât şi MDRAP au semnat această ordonanţă de urgenţă pentru eliminarea sintagmei ‘în mod repetat’ din legea 38/2003, pentru ca organele abilitate ale statului să poată aplica legea în mod unitar şi pentru a eradica actvitatea neautorizată şi nelicenţiată din domeniul transporturilor rutiere de persoane – de taxi, rent a car şi prin curse regulate sau ocazionale. Aşteptăm de mai mulţi ani această OUG care să oprească pirateria şi activitatea tuturor firmelor care fac transporturi neautorizate, ascunzându-se în spatele unor platforme digitale. Premierul trebuie să ţină cont şi de Curtea Europeană de Justiţie, a cărei decizie arată că activitatea UBER este de taximetrie, nu de platformă digitală. Noi ne menţinem punctul de vedere şi aşteptăm cu interes hotărârea premierului. Până în momentul de faţă, acestei OUG i s-a opus doar ministrul pentru relaţia cu parlamentul, Viorel Ilie’, a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Câteva sute de transportatori, majoritatea taximetrişti, au protestat miercuri în Piaţa Victoriei, aceştia fiind nemulţumiţi de pirateria din sectorul transporturilor.

COTAR este o organizaţie patronală reprezentativă la nivel naţional a transportatorilor rutieri de persoane, şcolilor de conducători auto, a transportatorilor în regim de taxi şi închiriere, precum şi a service-urilor auto din România, având o structură federativă, cu personalitate juridică, independentă, nonprofit, nonguvernamentală şi apolitică.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis miercuri că serviciul de rezervări de automobile cu şofer Uber este un serviciu de transport care trebuie reglementat ca atare.

În decizia sa, CJUE a subliniat că un serviciu al cărui scop este ‘să conecteze, prin intermediul unei aplicaţii smartphone şi pentru remunerare, şoferi non-profesionişti utilizând propriul lor vehicul şi persoane care vor să facă călătorii trebuie clasificat ca un serviciu în domeniul transportului în legislaţia UE’. În plus, CJUE a precizat că, ‘în conformitate cu legislaţia actuală, este la latitudinea statelor membre să reglementeze condiţiile în conformitate cu care astfel de servicii vor fi oferite’ .

Ulterior anunţului, reprezentanţii companiei au afirmat că serviciile de tip Uber este necesar să fie reglementate, iar în acest sens dialogul companiei cu autorităţile din Europa va continua.

‘În majoritatea ţărilor UE în care operăm sub legea transportului sau suntem în curs de reglementare, această hotărâre nu afectează mersul lucrurilor. Totuşi, în continuare, milioane de europeni sunt împiedicaţi să folosească aplicaţii similare cu ale noastre. Aşa cum a declarat noul nostru CEO, Dara (Dara Khosrowshahi, n.r.) este necesar ca serviciile de tip Uber să fie reglementate, astfel vom continua dialogul cu autorităţile din Europa. Aceasta este abordarea noastră pentru a ne asigura că oricine poate comanda o cursă sigură la apăsarea unui buton’, a menţionat un purtător de cuvânt Uber.

În România, Uber este prezent de trei ani şi are peste 450.000 de utilizatori, din care 350.000 în Bucureşti. România este a doua piaţă ca mărime în regiunea central şi est europeană, după Polonia, şi a cincea din Uniunea Europeană.

Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB) a adoptat, marţi, un proiect de hotărâre care vizează modificarea regulamentului de taximetrie.

Te-ar mai putea interesa și
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate pentru posturile de miniștri
Update: Cum va arăta noul guvern. Ciolacu: Sunt ferm convins că va fi un guvern pe patru ani. Care sunt numele vehiculate ...
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că noul Executiv care este pe cale să se formeze va fi "un guvern pe patru ani". El nu a dorit să ofere punctual detalii despre lista miniştrilor pe......
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka au trecut borna de 50 de magazine Froo deschise în România
Polonezii de la Zabka, care au deschis primele magazine în luna iunie, la București, continuă expansiunea pe plan local ...
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Hurezeanu a declinat propunerea de a candida la Preşedinţie: Nu port pălării mai mari decât îmi permite capul
Ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, a declinat propunerea de a candida la președinție.
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea ...