Romgaz: Preţul acţiunilor la Bursă va rezista la nivelul din oferta publică, spun brokerii

Preţul acţiunilor Romgaz (SNG) nu va suferi prea mult ca urmare a eventualelor vânzări ale investitorilor speculativi de retail, potrivit brokerilor consultaţi de ECONOMICA.NET, în primele ore după anunţul rezultatelor ofertei publice de vânare a acţiunilor SNG. În plus, liderii intermediarilor ofertei, Goldman Sachs şi Erste Group, au suficienţi bani la dispoziţie pentru a apăra preţul final de vânzare din ofertă, considerat neaşteptat de mare: 30 de lei / acţiune.
Adrian N. Ionescu - Dum, 03 nov. 2013, 22:08
Romgaz: Preţul acţiunilor la Bursă va rezista la nivelul din oferta publică, spun brokerii

Tranzacţiile cu acţiunile Romgaz (SNG) vor începe pe 12 noiembrie şi deja investitorii pe termen scurt şi brokerii evaluează strategiile probabile de abordare a pieţei.

La fel fac şi consultanţii Ministerului Economiei, care a rămas cu 70 % din acţiunile SNG.  Goldman Sachs şi Erste Group Bank au la dispoziţie 221 de milioane de lei, ca să apere preţul final stabilit în oferta publică de vânzare, anunţat vineri, de 30 de lei / titlu.

 

Presiune pe cumpărare

„Având în vedere gradul mare de suprasubscriere în oferta, ne aşteptăm ca presiunea pe piaţă, cel puţin în primele zile de tranzacţii, să fie pe cumpărare. Acest lucru ar putea conduce la o apreciere a cotaţiilor, în condiţiile în care şi mediul general este unul pozitiv”, a declarat Ovidiu Dumitrescu, directorul general adjunct al casei de brokeraj Tradeville, pentru ECONOMICA.NET.

Cotaţiile acţiunilor Romgaz (SNG) nu sunt în mare pericol să intre pe tendinţă de scădere, potrivit brokerilor consultaţi în primele ore de la anunţul rezultatelor ofertei publice de vânare a acţiunilor SNG.

Pericolul de depreciere a acţiunilor nu pare să fie mare, chiar dacă mulţi investitori mici au beneficiat de reduceri de 3 – 5% faţă de preţul final al ofertei şi au cumpărat, practic, la un preţ de  28,5 – 29,1 lei / acţiune.

Reducerile de preţ implică posibilitatea ca unii investitori să vândă în profit la orice preţ mai mare, suficient de mare ca să acopere şi impozitul pe câştig de 16%.

„Este puţin probabil ca vânzările să fie atât de agresive încât să ducă preţul de piaţă spre valori mai mici. Este drept că preţul final din ofertă, de 30 de lei / acţiune SNG,  este peste aşteptări, dar suprasubscrierile au fost prea mari ca presiunea pe cumpărare să nu fie mai mare decât cea pe vânzare”, crede şi Alin Brendea, directorul casei de brokeraj Prime Transaction.

„Cred că vom vedea o perioadă de acumulare (cumpărări suficient de moderate pentru a nu influenţa semnificativ preţurile, n.r.)”, crede şi Cristian Bîrsan de la casa de brokeraj Transilvania Capital.

Oferta publică de vânzare a acţiunilor SNG a fost suprasubscrisă de aproape 18 ori pe tranşa investitorilor mici şi de 5,4 ori pe cea a investitorilor mari instituţionali.

Investitorii mici au blocat în ofertă circa 4,9 miliarde de lei, la un preţ de 32 de lei / acţiune. Aceşti bani ar putea fi  folosiţi, măcar teoretic, la achiziţia de acţiuni vândute la acest preţ, sau mai mic.

De aceea, „judecând după succesul ofertei, este mai probabilă o evoluţie favorabilă din momentul listării”, crede Diana – Elena Radu, analist la casa de brokeraj BT Securities.

Pe de altă parte, pentru prima dată pe piaţa de capital românească, participanţii au fost avertizaţi prin prospectul de ofertă, că ar putea fi pus în aplicare un plan de „stabilizare” a cotaţiilor SNG, care ar urma să le ferească de deprecieri semnificative, sub preţul de ofertă.

Planul va fi finanţat cu cel mult 13% din veniturile obţinute din ofertă (circa 221 milioane de lei), şi va opera în primele 30 de zile de la începerea tranzacţionării.

„În cazul în care ne vom confrunta cu o scădere a cotaţiilor comparativ cu preţul de ofertă, această tendinţă ar trebui să fie contracarată în mod eficient de programul de stabilizare a preţurilor”, mai spune Diana – Elena Radu de la BT  Securities.

Există „speranţă în privinţa evoluţiei preţului în primele zile de la listare. Mă aştept să avem o volatilitate ridicată, iar preţul actiunilor să reprezinte un argument pentru cei ce s-au decis să devină investitori şi să participe la oferta Romgaz”, consideră Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Brokerul de la Prime Transaction mai crede „că mecanismul de stabilizare a preţului nu va reprezenta o ameninţare, ci va avea doar un efect pozitiv asupra preţului şi a lichidităţii”.


Creştere în lunile viitoare. Incertitudine pe termen lung

Opiniile privind viitorul ceva mai îndepărtat al acţiunii SNG la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu sunt toate la fel de optimiste, deşi cele mai multe converg spre un preţ ţintă  de 35 de lei / titlu pe termen de 6  – 12 luni.

„Practic, este nevoie de o creştere a preţului astfel încât să se justifice renunţarea la depozite în favoarea subscrierii în oferta Romgaz. Altfel, se va crea un precedent periculos, iar investitorii vor fi mult mai ponderaţi la următoarele oferte”, mai ales ca urmare a dezamăgirii privind gradul de alocare la Romgaz, potrivit lui Simion Tihon, de la Prime Transaction.

Comparaţia cu dobânda la depozite, de circa 4,5% pe an, în acest moment, se refertă la creşterea preţului SNG pe piaţă, care ar trebui să ducă la un randament superior.

„Analizele noastre indică un preţ ţintă pentru companie de 35,5 lei / acţiune SNG”, aminteşte Diana – Elena Radu, de la BT Securities, de un raport despre care ECONOMICA.NET a scris la debutul ofertei Romgaz.

Astfel că analiştii BT Securities  se aşteaptă „ca, ulterior, preţurile să se aprecieze cu circa 18% comparativ cu preţul la care s-a finalizat subscrierea (30 lei / acţiune).  Această evoluţie va depinde însă în mare masură de o creştere în ansamblu a pieţei de capital”.

Un preţ ţintă de 35 de lei / acţiune SNG vâd  şi brokerii de Prime Transaction. „Nu m-ar surprinde ca preţurile să ajungă la 33 – 35 de lei / acţiune, în următoarele 6 luni, spune Alin Brendea, directorul casei de brokeraj Prime Transaction.

Pe de altă parte, Ovidiu Dumitrescu de la Tradeville nu exclude „ca ulterior perioadei iniţiale (primna lună de tranzacţionare. n.r.) să vedem o evoluţie similară cu cea din cazul Nuclearelectrica (SNN). În ceea ce priveşte evoluţia pe un termen mai lung, deoarece datele de bază ale companiei nu s-au schimbat, opinia noastra privind ţinta de preţ rămâne neschimbată”, adaugă analistul de la Tradeville.

Tradeville a estimat un preţ ţintă de 28,8 lei pe un orizont de 12 luni, foarte apropiat de cel final stabilit în ofertă. Analiştii de la Tradeville s-au bazat mai mult pe dividendele previzibile pe care le Romgaz le va da, ca urmare a legislaţiei în vigoare aplicabilă firmelor de stat şi mai puţin pe performanţele  companiei.

Romgaz nu mai este cel mai mare vânzător de gaze din România, pierzând „la scor” poziţia de lider  în favoarea OMV Petrom, potrivit datelor pe primua jumătate a anului.

Romgaz a înregistrat în primele nouă luni venituri din vânzări de 2,58 mld. lei, în scădere cu 10%, dar investitorii au fost deja avertizaţi a această tendinţă încă din prospectul de ofertă.

Compania a încheiat primul semestru cu o cifră de afaceri de 1,9 miliarde de lei, în scădere de la aproape 2,2 miliarde de lei în perioada similară din 2012. În acelaşi timp, profitul companiei a scăzut de la 797 milioane de lei la 622 milioane de lei.

Perspectivele de creştere sunt incerte, atâta vreme cât planurile de investiţie nu vor fi considerate convingătoare de investitori, care vor ca rezervele de gaze să nu scadă, ci resursele epuizate să fie înlocuite cu altele noi.

 

Dezamăgirea investitorilor mici

Pe de altă parte, modul discreţionar de alocare a acţiunilor a produs dezamăgire în piaţă, mai ales printzre investitorii mici, care vor primi doar 7,5% din acţiunile subscrise, adică 7 sau cel mult 8 dintr-o sută.

„Prima reacţie a celor ce şi-au direcţionat resursele pentru oferta Romgaz este una de dezamăgire, dat fiind faptul că vor primi efectiv foarte puţine actiuni”, , a răspuns Simion Tihon, de la Prime Transaction, la întrebările ECONOMICA.NET.

„Este păcat că micii investitori a trebuit să sufere un grad de diluare aşa de mare, deoarece asta îi poate descuraja în ofertele viitoare. Consider că este în interesul pieţei că, la următoarele IPO-uri, mecanismul de alocare să fie mai prietenos cu tranşa retail”, spune şi Ovidiu Dumitrescu, de la casa de brokeraj Tradeville.

Oficialii guvernamentali s-au grăbit să promită un astfel de mecanism mai prietenos, dar promisiunea nu se potriveşte cu faptul că peste 13% din volumul ofertei a fost alocat unui singur investitor, în cazul Romgaz.

Modul discreţionar de alocare, deşi legitim din punctul de vedere al vânzătorului, a nemulţumit şi pe investitorii mari, cum se va vedea mai jos.

 

On line şi off the record

„Oferta a fost foarte bine pregatită tehnic! Propunerea de interval de preţ, de asemeni. Aşa s-a ajuns la ceea ce ne aşteptam: suprasubscriere cu preţul spre limita superioară”, ne-a spus reprezentantul  unui mare fond de investiţii românesc, care a ţinut să-şi păstreze anonimatul, pentru că entitatea respectivă a subscris în cadrul ofertei.

Totodată, „să nu se mai spună că nu sunt bani la investitorii rezidenţi! Instituţionalii români se  aşteaptă la un tratament corect în raport cu cei străini. Vezi criteriile de alocare în cazul Romgaz (în prospectiul de ofertă, pag. 255, n.r.)”, a mai spus oficialul citat.

Pe de altă parte, oferta Romgaz (SNG) „contribuie la creşterea încrederii investitorilor străini în piaţa românească. Se pare că există o percepţie pozitivă şi a instituţiilor europene cu privire la semnalele date de ASF / BVB (autoritatea de supraveghere, respectiv Bursa, n.r.), cu privire la intenţiile de armonizare a  reglementărilor pieţei de capital cu cea europeană şi cu interesele investitorilor”.

Te-ar mai putea interesa și
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele Vladimir Putin promite mai multe ”distrugeri” în Ucraina după atacul din Rusia de sâmbătă
Preşedintele rus Vladimir Putin a promis duminică şi mai multă "distrugeri" în Ucraina după un atac cu drone în ajun, pe care Moscova îl atribuie Kievului, asupra unor clădiri dintr-un oraş......
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri ...
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...