Potrivit unei estimări preliminare, Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 2,3%, în ritm anual, în ultimul trimestru al anului 2024, mai puţin decât avansul de 2,6% prognozat de analişti.
Imediat după publicarea acestor date dolarul american s-a depreciat, în timp ce cotaţia aurului a crescut cu 1,1%, până la 2.790,19 dolari uncia, depăşind precedentul record atins în luna octombrie. Un dolar mai slab face aurul mai atractiv pentru investitorii care deţin alte valute pentru că aurul este evaluat în dolari.
Noul maxim istoric la aur „cu siguranţă a avut loc după publicarea datelor sub aşteptări privind PIB-ul, care au dus la deprecierea dolarului”, a declarat Ole Hansen, analist la Saxo Bank A/S. Potrivit acestuia, dacă această creştere economică modestă se va menţine, este posibil să fie adoptate noi reduceri de dobândă. În mod tradiţional, dobânzile mai mici sunt favorabile pentru cotaţia aurului, care nu aduce dobânzi.
La prima reuniune din acest an, comitetul de politică monetară de la Rezerva Federală a decis miercuri să menţină nemodificată dobânda, iar preşedintele Fed, Jerome Powell, a spus că decidenţii nu se vor grăbi să reducă dobânzile deoarece aşteaptă să vadă noi progrese în lupta cu inflaţia.