Pe piaţa spot, preţul aurului înregistra la ora 12:22 GMT o scădere de 0,3%, până la 1.286,54 dolari uncia.
Preţurile ar putea înregistra anul acesta o evoluţie în formă de ‘V’, cu un declin la mijlocul anului, deoarece Rezerva Federală a SUA va majora ratele dobânzilor, apoi aurul se va reechilibra, ajungând la 1.350 de dolari uncia în trimestrul patru din 2017, a apreciat analistul Daniela Corsini de la Intesa.
Anul acesta, preţul aurului a urcat cu 12%, în condiţiile în care turbulenţele sporesc apetitul pentru metal galben, o valoare de refugiu preferată de investitori în momente de incertitudine.
‘Pieţele sunt volatile din cauza incertitudinilor. Şi dacă datele economice din SUA rămân solide, atunci aurul îşi va recâştiga rolul de obstacol în calea inflaţiei’, a explicat Daniela Corsini.
Argintul ar putea urca la 19 dolari uncia până la sfârşitul anului, după ce miercuri se tranzacţiona la 18,2395 dolari uncia. Anul acesta, preţul argintului a urcat cu 15%.
În 2017, se va înregistra o cerere solidă din India – a doua mare piaţă a aurului la nivel global – în timp ce, în Europa, incertitudinile provocate de alegerile din Franţa, Germania şi Marea Britanie vor sprijini achiziţiile de aur, susţine analistul Intesa.