Cotaţia barilului de petrol Brent a urcat luni cu 2%, după ce Arabia Saudită a anunţat reducerea furnizării

Economica.net
12 11. 2018
petrol_arabia_saudita_51006700_44471000_96538500

Luni dimineata, barilul de titei se tranzactiona la 71,59 dolari, în crestere cu 2% fata de sedinta de vineri. De asemenea, cotatia barilului de titei U.S. West Texas Intermediate (WTI) se situa la 61,08 dolari, în crestere cu 1,5%.

Arabia Saudita intentioneaza sa reduca cantitatea de petrol furnizata pietelor globale cu 0,5 milioane de barili pe zi (bpd) în decembrie, a anuntat duminica ministrul Energiei, Khalid al-Falih, deoarece Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu reuseste sa-i convinga pe alti producatori sa fie de acord cu o reducere coordonata a livrarilor.

Cantitatea anuntata de Arabia Saudita este echivalenta cu o reducere a petrolului furnizat pe plan global cu aproximativ 0,5%.

Peter Kiernan, analist pe probleme de energie la divizia Economist Intelligence Unit din Singapore, a afirmat ca „OPEC se concentreaza pe atenuarea riscurilor”, dupa ce cotatia barilului de titei a scazut cu aproximativ 20% de la începutul lunii octombrie, pe fondul majorarii furnizarii, în special de la principalii producatori, SUA, Rusia si Arabia Saudita.

„Declinul pretului titeiului este o veste extraordinara pentru economiile din Asia care se confrunta cu dificultati, cum ar fi Indonezia, Filipine si India, si ajuta si la diminuarea inflatiei, acolo unde aceasta este o problema”, a declarat Robert Carnell, economist sef la ING Asia.

Anul acesta, marile economii emergente, cum ar fi India, Indonezia si Turcia, sunt sub presiune deoarece monedele lor s-au depreciat semnificativ fata de dolar într-un moment în care pretul titeiului a urcat, erodând cererea.

Dincolo de temerile privind cererea, un mare motiv de îngrijorare pentru Arabia Saudita si alti producatori din OPEC îl reprezinta majorarea productiei SUA.

În perioada 6-7 decembrie va avea loc la Viena o reuniune a 25 de tari membre OPEC si state producatoare din afara cartelului pentru a discuta strategia din 2019.

În 2016, tarile membre OPEC si alte 11 state producatoare din afara cartelului au acceptat sa-si reduca productia combinata cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd) pâna în 2018.

Reducerea productiei de petrol a OPEC a permis pretului la petrol sa revina peste pragul de 50 de dolari per baril.