Cotaţia Transgaz a scăzut cu 4% după ce FP a anunţat că ar putea vinde acţiuni

Economica.net
05 12. 2013
bvb_sediu_88314900_73036800

Acţiunile Transgaz au fost suspendate de la tranzacţionare joi până la ora 11:45, pentru întrunirea unei AGA care avea pe ordinea de zi aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pentru aceste an.

AGA a votat împotriva rectificării bugetului având în vedere „pe de o parte, necesitatea de a avea auditate rezultatele financiare ale anului şi, pe de altă parte, perioada scurtă rămasă din anul financiar în curs” şi „considerând mai eficient a decide cu privire la propunerile înaintate la prima şedinţă AGA din anul 2014, în care vor fi prezentate rezultatele financiare pentru anul 2013 auditate”, potrivit unui comunicat transmis de Transgaz Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Acţiunile au intrat la tranzacţionare la ora 11:45, iar primul transfer a fost efectuat la 184,9 lei, cu 2,89% sub închiderea de miercuri, de 190,4 lei/titlu.

Ulterior, scăderea a ajuns la 4,15%, cel mai mic preţ plătit în primele cinci minute pentru acţiunile Transgaz fiind de 182,5 lei.

După primele zece minute de tranzacţionare, preţul s-a stabilizat la 183 lei, cu 3,89% sub ziua anterioară.

La ora 12:00, titlurile erau cotate la 183 lei şi, raportat la acest preţ, capitalizarea bursieră a Transgaz este de 2,154 miliarde lei (481,8 milioane euro).

Operaţiunile realizate în primele 15 minute cu acţiunile Transgaz au însumat 2,3 milioane lei, primul rulaj din piaţă.

Scăderea preţului acţiunilor Transgaz poate fi determinată de faptul că Fondul ar putea vinde titluri Transgaz la un preţ mai mic decât cel de la bursă, aşa cum a făcut în luna mai, când a vândut 1,1% din acţiunile OMV Petrom (SNP), la un discount de 6% faţă de cotaţia de la bursă.

Fondul Proprietatea a anunţat miercuri seară că analizează „opțiuni strategice” privind o parte sau întreaga participație la Transgaz şi a desemnat în acest scop Citigroup Global Markets, Raiffeisen Capital & Investment și Wood & Company Financial Services în calitate de consultanți. Intenţia este „în conformitate cu angajamentul său (administratorului FP, compania Franklin Templeton – n.r.) de a explora modalități de a crește valoarea pentru acționari și de a crește lichiditatea activelor din portofoliul Fondului”.

Fondul de hedging Elliott Associates, cel mai mare acţionar al Fondului, vrea ca discountul între preţul acţiunilor FP la bursă şi activul net pe acţiune să fie de cel mult 15% în maxim două treimi din şedinţele de tranzacţionare în perioada 1 octombrie 2014 – 30 iunie 2015. Totodată, activul net ajustat la data de 30 iunie 2015 trebuie să fie mai mare decât la data de 30 septembrie 2013.

Astfel, administratorul ar trebui să vândă din participaţii pentru a susţine programe de răscumpărare de acţiuni pentru a reduce diferenţa dintre preţul acţiunilor în piaţă şi activul net, precum şi pentru distribuirea banilor către acţionari.

Fondul Proprietatea este o societate de investiţii de tip închis, înfiinţată în 2005 pentru despăgubirea persoanelor ale căror proprietăţi au fost confiscate abuziv de statul comunist şi sunt imposibil de retrocedat în natură. Fondul Proprietatea a fost listat la Bursa de Valori Bucureşti în ianuarie 2011.