Cotaţiile aurului vor ajunge în 18 luni la 2.000-3.000 de dolari. Pe termen scurt, aurul testează cel mai inalt nivel din ultimii 9 ani
Aurul s-a scumpit la nivelul maxim înregistrat în ultimii șapte ani, de 1.740 de dolari pe uncie, pe 14 aprilie, potrivit Reuters. Prețul pe uncia de aur pe 22 aprilie a fost de 1.708 USD. Bank of America prognozează prețul mediu al aurului în 2020 la 1.695 dolari/uncie, înainte ca cererea în creștere să o împingă la o medie de 2.063 dolari în 2021, a scris Bloomberg.
Deoarece băncile centrale sunt interesate de acoperirea cu aur a multiplelor emisiuni de monedeă generate de pandemia de coronavirus, metalul galben fiind adesea văzut ca o acoperire împotriva inflației și a dezafectării monedelor, cotaţiile aurului ar putea depăşi cel mai înalt nivel, de 1.800 de dolari per uncie, înregistrat de metalul preţios în 2011.
„Prăbușirea barilului de țiței WTI (West Texas Intermediate) sub nivelul zero a transmis un mesaj puternic investitorilor de a se îndrepta spre active de tip safe-heaven, drept urmare aurul a recuperat teren rapid în ultimele zile. În aceasta perioada mărfurile rămân extrem de volatile în timp ce obligațiunile americane continuă să rămână la niveluri minime istorice. Astfel de condiții sunt perfecte pentru aur care pare ca vizează nivelul de $1.800 per uncie”, a declarat Cosmin Ruse, Directorul General și Reprezentantul Legal al sucursalei din Bucuresti a companiei City Credit Capital (UK) Ltd. , companie care a intrat recent pe piața din România și oferă servicii online de tranzacționare prin intermediul brandului CIX Markets.
Cosmin Ruse precizează că analiștii Bank of America au publicat recent un raport unde şi-au prezentat perspectivele peste 18 luni pentru metalul prețios: de la $2.000 la $3.000 per uncie, perspective care sunt cu 50% mai mari decât recordul anterior atins în 2011. „De asemenea activitatea de producție se contractă la nivel mondial, cheltuielile cresc, iar bilanțul băncilor centrale se poate dubla în curând. In astfel de condiții, principalele monede mondiale seslăbescoferind posibilitatea cotației XAU/USD sa se întărească”, spune Ruse.
Potrivit Comisiei pentru Bugetul Federal Responsabil, datoria publică a SUA în 2023 va atinge 107% din PIB, datorie care va fi mai mare decât cea din perioada de după al doilea război mondial, iar deficitul bugetar se va extinde pana la aproape 4 trilioane de dolari. O situație financiară care se deteriorează va încetini procesul de redresare economică validând scenariul unui dolar slab în viitor.
„Când US Fed (Sistemul Federal de Rezerve al Statelor Unite ale Americii) cumpără active de pana la 41 de miliarde de dolari in fiecare zi, nu există niciun motiv să ne așteptăm la o încetinire prea curând. Au fost nevoie de câțiva ani buni până când Banca Centrală a revenit la niveluri normale după criza anterioară. Acum, în contextul actual al pandemiei mondiale de Coronavirus, procesul de redresare ar putea dura și mai mult, iar nota de plată poate ajunge până la 9-12 trilioane de dolari, drept urmare aurul poate beneficia de scenariu favorabil retestării maximului istoric atins în 2011. De asemenea datele economice slabe din Statele Unite și Europa datorită Covid-19 sunt un nou motiv pentru a menține aurul într-o poziție puternică”, a spus directorul sucursalei din România a City Credit Capital.
Băncile centrale la nivel mondial cheltuiesc trilioane de dolari în pachete de stimulare care vizează stabilizarea economiilor aflate sub presiune din cauza pandemiei coronavirusului, fapt care vine în sprijinul creşterii cotaţiilor pentru metalul preţios.