Cel mai scump aur din istorie la cursul BNR. Cotaţiile internaționale arată că aurul va sări și de pragul de 2.500 de dolari uncia, pe fondul cumpărărilor masive de aur de băncile centrale, China, India și Rusia

08 04. 2024
aur gold

Prețul aurului a ajuns la noi maxime istorice la începutul acestei săptămâni, pe fondul apetitului investitorilor privați, dar și a cumpărărilor de aur efectuate de China și Rusia. Dacă primii încearcă să își protejeze doar investițiile, ceilalți doi vor să submineze hegemonia dolarului ca valută forte în tranzacțiile internaționale și să se pregătească de o eventuală escaladare a conflictelor la nivel mondial. Prețul argintului pe bursele lumii a început să îl urmărească pe cel al aurului. Pragul de rezistență al unciei de aur este de 2.320-2.350 dolari.

Pe lângă investitorti care vor să își apere activele și randamentul acestora, pe piața aurului au apărut jucători noi, conform unor surse din piața de trading. Este vorba de Rusia, India și China care au început să cumpere metalul prețios din cel puțin două motive. Unul se leagă de hegemonia dolarului care ar trebui șubrezită masiv în condițiile unor restricții tot mai dure impuse de SUA celor două state. Al doilea motiv este dat chiar de faptul că cele două state vor să fie pregătite și acoperite financiar în cazul unei escaladări a conflictelor geopolitice la nivel mondial.

În acest context, investitorii au un motiv în plus să fugă către un activ stabil cum este aurul: deprecierea dolarului. Faptul că FED a anunțat că va scădea dobânda de referință doar de trei ori, față de cinci cât erau discuțiile inițiale, arată că SUA au mari probleme cu acoperirea deficitului bugetar și a datoriei publice care a ajuns la 122% din PIB. Aceste două aspecte îi vor determina pe americani să emită și mai multă monedă decât până acum, ceea ce va contribui inevitabil la ”deprecierea” dolarului.

Surse din piața finaciară spun că prețul mondial al aurului are un prag de rezistență stabilit de piețe la 2.320 – 2.350 dolari pe uncie. În concluzie, aurul va crește în perioada imediat următoare până la acest nivel. Dacă va sări de acest prag, prețul unciei de aur poate ajunge la 2.500 de dolari sau chiar peste, încă din acest an.

La BNR, gramul de aur a fost cotat pe 8 aprilie cu 344,6541 lei, fiind tras în sius de evoluția de pe bursele externe de mărfuri și metale prețioase.