”Nu este posibil ca Germania, Austria, Suedia şi Italia să poarte singure povara” de a primi afluxul de refugiaţi care vin în Europa, a estimat Steinmeier în ziarul german Passauer Neue Presse.
Mai multe ţări din UE, precum Ungaria, Polonia, Republica Cehă şi Slovacia, resping categoric ipoteza unei repartizări obligatorii a imigranţilor pe cote.
”Dacă nu este posibil altfel, atunci va trebui să avem în vedere posibilitatea de a recurge la un vot cu majoritate calificată” a ţărilor din UE, a indicat şeful diplomaţiei germane, care merge vineri în Turcia pentru a discuta despre criza imigranţilor.
Prevăzut în acest domeniu prin tratatele europene, votul cu majoritate calificată cere ca 55% dintre statele UE care reprezintă cel puţin 65% din populaţia blocului comunitar să voteze această măsură, care s-ar impune atunci în ansamblul celor 28 de ţări ale UE.
O reuniune a miniştrilor de interne din cele 28 de ţări ale UE este prevăzută pentru data de 22 septembrie la Bruxelles, înainte de summitul extraordinar al şefilor de stat şi de guvern din UE a doua zi, în încercarea de a se ieşi din impas pe această temă.
”Germania ajută, dar cine ajută Germania?”, se întreba la rândul său vicecancelarul german Sigmar Gabriel în cotidianul popular Bild, în timp ce Berlinul se aşteaptă să primească între 800.000 şi un milion de imigranţi şi refugiaţi în 2015, faţă de circa 200.000 în 2014.
”Germania poate oferi o nouă patrie pentru mulţi oameni, dar nu pentru toţi”, a adăugat el. Europa ”este o comunitate de valori (…). Cine nu împărtăşeşte valorile noastre nu poate spera să primească mereu” bani de la Uniunea Europeană, a avertizat Gabriel, ministru al economiei.