Cotovelea, despre continuarea suportului pentru Windows XP: Negocierile cu Microsoft se apropie de final

Negocierile cu compania americană Microsoft pentru continuarea suportului tehnic pentru Windows XP în instituţiile publice se află pe ultima sută de metri, iar Guvernul va face acea opţiune ce îi va garanta un preţ corect, pe care îl va plăti până la ultimul leu, dar acesta trebuie să reflecte nevoile reale ale României, a declarat joi ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea
Economica.net - joi, 17 iul. 2014, 08:29
Cotovelea, despre continuarea suportului pentru Windows XP: Negocierile cu Microsoft se apropie de final

‘Discuţia cu Microsoft se află pe ultima sută de metri. Guvernul a decis în mod clar că va negocia şi va primi un preţ corect pentru atât cât îi trebuie din pachetul de servicii. Microsoft în acest moment poate oferi pe XP o gamă foarte largă de servicii şi fiecare stat, Anglia de exemplu, sau Olanda, a venit şi a încheiat un contract cadru pe anumite tipuri de servicii, mai extins, aproape de maxim, sau mai limitat. Comitetul nostru interministerial din care fac parte extrem de multe instituţii şi sunt numai specialişti IT, inclusiv SRI, STS, Ministerul Apărării. Am venit cu o negociere şi aşteptăm ofertele de plăţi finale’, a afirmat Răzvan Cotovelea, la Cluj.

Ministrul pentru Societatea Informaţională a dat asigurări că rezultatul negocierilor, respectiv contractul cu Microsoft, va fi unul extrem de transparent.

El a precizat că o parte a problemei legate de licenţele Windows XP (care este un sistem de operare de la a cărui lansare pe piaţă s-au împlinit zece ani – n.r.) cu care se confruntă astăzi România îşi are explicaţie în decizia guvernelor anterioare care, din cauza crizei, au luat hotărârea de a bloca achiziţionarea de noi calculatoare.

‘Această situaţie cu licenţele XP care costă acum a ajuns să fie critică pentru că în România din anul 2009-2010 a fost clar interzis, în afară de fondurile europene, să se achiziţioneze un calculator nou. Un calculator nou folosea alt sistem de operare, Vista, mai ştiu eu care… din motive de criză financiară a fost interzis. Şi am ajuns după patru ani de criză financiară să avem o infrastructură IT extrem de veche, pe nişte licenţe care nu se mai fabrică acum şi pe care producătorul nu se mai obligă să asigure suport tehnic, despre asta este vorba’, a explicat ministrul pentru Societatea Informaţională.

Răzvan Cotovelea a spus că în urmă cu câţiva ani nu s-a gândit nimeni că va apărea această problemă cum este cea a licenţelor XP, dar că Guvernul trebuie să ia în calcul, pentru viitor, o serie de planuri şi soluţii, ca asemenea situaţii să fie controlabile în cazul în care apar.

În ceea ce priveşte soluţia pe care ar putea-o furniza folosirea sistemelor ‘open source’, Răzvan Cotovelea a precizat că, deşi ar fi una bună, totuşi apar şi aici unele probleme. El a dat ca exemplu experienţa unor ţări precum Germania sau Turcia, care au o administraţie foarte stufoasă, fiind ţări cu o întindere mare şi cu multă populaţie.

‘Fiindcă Turcia are o administraţie extrem de mare şi costurile IT sunt la nivel de sute de milioane de euro pe an. S-a pus acum trei-patru ani din ce în ce mai mult în discuţie acest sistem de surse deschise. Şi vreau să vă spun că există probleme deoarece nu există specialişti care să fie în acest moment suficient de mulţi astfel încât să poată să ofere training specialiştilor din administraţie. (…) Dacă ţi s-a blocat calculatorul la o operaţiune simplă trebuie să ai specialistul care să ştie ce să facă’, a afirmat ministrul pentru Societatea Informaţională.

Potrivit acestuia, ar urma ca pe viitor să se facă parteneriate cu facultăţile de profil care să furnizeze specialişti şi traineri, iar educarea acestora ar putea fi plătită cu bani proveniţi din resurse europene, mai precis din Fondul Social European.

‘Avem nevoie de, să spun, 10-15 milioane de euro, pe următorii trei-patru ani, numai dedicaţi resurselor umane. Şi vom lua din acel miliard de euro al Fondului Social European – pe lângă fierari, betonişti şi alte meserii care sunt necesare peste tot – şi vom veni şi noi, ministrul, cu facultăţile de profil şi vom dezvolta o strategie astfel încât să putem folosi ca alternativă sursele deschise’, a spus Răzvan Cotovelea.

Începând cu data de 8 aprilie 2014, expiră suportul tehnic oferit de Microsoft pentru XP, respectiv Office 2003, iar utilizatorii acestui sistem de operare vor trebui să-şi upgradeze versiunile rulate pe computerele personale către Windows 8, respectiv Office 365, a anunţat Microsoft.

Din datele furnizate de reprezentanţii Ministerului pentru Societatea Informaţională, în instituţiile publice centrale există 144.000 de licenţe Windows XP şi 18.969 licenţe Windows 8, precum şi licenţe de server, unde nu sunt probleme pentru că toate sunt la nivelul anului 2013. În total, sunt 174.190, împreună cu licenţele de server, la care se mai adaugă licenţele din educaţie, încă 105.000.

Te-ar mai putea interesa și
Dezastru pe piața auto europeană, producătorii și componentiștii închid o multitudine de fabrici
Dezastru pe piața auto europeană, producătorii și componentiștii închid o multitudine de fabrici
Companiile de automobile prezente pe piața auto din Europa au anunțat închideri de fabrici și disponibilizări mari în timp ce se confruntă cu cererea slabă, costurile ridicate, concurența......
“Patriotismul economic”, noul concept al Guvernului Ciolacu. Ce înseamnă și ce ar urma să se întâmple
“Patriotismul economic”, noul concept al Guvernului Ciolacu. Ce înseamnă și ce ar urma să se întâmple
Programul de  guvernare al noului Exevutiv Ciolacu, publicat și în Monitorul Oficial, are și o prevedere despre care ...
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vreme de stat în casă de Crăciun în București. Va ploua însemnat cantitativ în următoarele două zile
Vremea va fi închisă şi va ploua însemnat cantitativ în Bucureşti, în următoarele două zile, iar vântul va avea ...
Record anual la BVB. Românii au investit 3,3 miliarde de euro în titlurile de stat pentru populație FIDELIS
Record anual la BVB. Românii au investit 3,3 miliarde de euro în titlurile de stat pentru populație FIDELIS
Prin intermediul celor șase oferte derulate în acest an la BVB, Ministerul Finanțelor a atras de la populație o sumă ...