Cotovelea: Sperăm ca până la 1 septembrie să stabilim cu Microsoft cum vom primi suport tehnic pentru XP

Negocierile dintre autorităţile române şi Microsoft pe tema suportului tehnic oferit pentru Windows XP sunt în derulare şi se speră ca, până la 1 septembrie, să existe toate elementele financiare concrete pe această temă, potrivit ministrului pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea.
Economica.net - mar, 10 iun. 2014, 14:19
Cotovelea: Sperăm ca până la 1 septembrie să stabilim cu Microsoft cum vom primi suport tehnic pentru XP

‘Înainte de a pleca joi la Luxemburg, am primit o informare de la grupul nostru interministerial. A fost analizată oferta Microsoft. A existat un dialog intern între toate instituţiile implicate, de la nivelul instituţiei centrale, pe acest subiect şi undeva pe săptămâna viitoare va avea loc o nouă rundă de negocieri. Sperăm ca, până cel târziu la 1 septembrie, să avem elemente financiare concrete pe care să le facem publice presei şi, cel mai important, modul în care România va continua să primească suportul tehnic’, a declarat, marţi, Răzvan Cotovelea.

Ministrul Comunicaţiilor a menţionat exemplele din Olanda şi Marea Britanie, ţări în care Microsoft a încheiat deja acorduri pentru suport tehnic destinat sistemului de operare Windows XP.

‘Deja am primit diferite ‘reţete’ pe care Olanda sau Marea Britanie, de exemplu, le au în acest moment. Asta înseamnă tipuri de suport tehnic, antiviruşi şi pachete de servicii suplimentare pe care Microsoft le livrează numai entităţilor private şi publice din acele state membre. Noi dorim să avem cea mai eficientă matrice tehnică şi financiară’, a precizat oficialul.

La sfârşitul lunii aprilie, Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/ a publicat pe propria pagină de internet Ghidul orientativ privind recomandările de securitate la nivelul instituţiilor publice pentru protecţia informaţiilor. În document se menţionează că instituţiile publice din România care utilizează terminale ce rulează sistemul de operare Microsoft Windows XP SP3 trebuie să elaboreze Auditul de securitate informatică care să examineze starea actuală a infrastructurilor şi să actualizeze permanent şi în mod automat aplicaţiile instalate, inclusiv să instaleze soluţii antivirus eficiente pentru o protecţie a datelor.

De asemenea, pentru preîntâmpinarea problemelor de securitate a sistemelor, MSI recomandă actualizarea permanentă şi în mod automat a aplicaţiilor instalate pe terminalele ce rulează Windows XP.

În plus, trebuie să se aibă în vedere instalarea de soluţii antivirus eficiente şi actualizarea periodică (update) a acestora de fiecare dată când producătorul soluţiei antivirus publică versiuni noi.

Pe lista recomandărilor specialiştilor se mai regăsesc utilizarea unor tehnologii de tip whitelisting1, implementarea unor sisteme de tip web/email gateway care să permită verificarea conţinutului de aplicaţii malware şi resurse web ce distribuie conţinut maliţios, utilizarea unor tehnologii care permit restaurarea sistemului de operare Windows către o stare predefinită, necompromisă, dezactivarea serviciilor Windows ce nu sunt folosite, utilizarea, în situaţiile care permit, a unor distribuţii Linux cu interfaţă ‘prietenoasă’, precum şi includerea în cultura de securitate a instituţiilor a unor cursuri de educare a utilizatorilor, în scop preventiv, cu privire la observarea şi raportarea unor posibili vectori de infecţie în sisteme.

Producătorul de software Microsoft a anunţat că, începând cu data de 8 aprilie 2014, asistenţa tehnică pentru Windows XP nu va mai fi disponibilă, inclusiv actualizările automate care ajută la protejarea PC-ului.

Utilizatorii existenţi de Microsoft Security Essentials vor primi în continuare actualizări de semnături anti-malware pe o perioadă limitată.

Suportul tehnic oferit de Microsoft pentru sistemul de operare Windows XP a constat în principal în actualizarea acestuia prin oferirea via Internet a unor programe (patch-uri) care corectează anumite probleme de securitate semnalate sau depistate.

 

Te-ar mai putea interesa și
Lukoil își aduce mai nou petrol și carburanți prin firmele din România, nu prin firma de trading
Lukoil își aduce mai nou petrol și carburanți prin firmele din România, nu prin firma de trading
Datele Oil Terminal Constanța, compania care operează cel mai mare terminal petrolier din România, arată că grupul petrolier rus Lukoil nu mai folosește firma de trading pentru operațiunile......
Salarii medii brute lunare în outsourcing: dezvoltator de software – 18.700 lei, specialist payroll – 9.900 lei
Salarii medii brute lunare în outsourcing: dezvoltator de software – 18.700 lei, specialist payroll – 9.900 ...
Salariul mediu brut lunar al unui dezvoltator de software este de aproximativ 18.700 lei, arată datele transmise de Asociaţia ...
Climatul de afaceri din România are o atitudine predominant optimistă, dar prudentă faţă de evoluţia economică
Climatul de afaceri din România are o atitudine predominant optimistă, dar prudentă faţă de evoluţia economică
Climatul de afaceri din România are o atitudine predominant optimistă, dar prudentă, faţă de perspectivele evoluţiilor ...
Veniturile magazinelor online din România s-au majorat cu 18%, de Black Friday – platformă
Veniturile magazinelor online din România s-au majorat cu 18%, de Black Friday – platformă
Numărul comenzilor înregistrate de magazinele online din România, cu ocazia "Black Friday", a crescut cu 5% în acest ...