COVAX: Acord de achiziţie anticipată pentru 500 de milioane de doze de vaccin Moderna (GAVI)

Dispozitivul mondial COVAX va dispune de 500 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Moderna, după un acord semnat cu Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI), informează AFP şi Reuters.
AGERPRES - lun, 03 mai 2021, 19:54
COVAX: Acord de achiziţie anticipată pentru 500 de milioane de doze de vaccin Moderna (GAVI)

Primele doze cu acest vaccin pe bază de ARN mesager ar trebui să fie livrate în trimestrul al patrulea din 2021, „cu un total de 34 de milioane de doze disponibile în 2021 şi până la 466 de milioane de doze în 2022”, au precizat reprezentanţii GAVI într-un comunicat publicat luni.

Vaccinul Moderna se administrează în general în două doze, chiar dacă noile recomandări prevăd o singură doză dacă persoanele inoculate au trecut recent prin maladia COVID-19, scrie Agerpres.

Acordul conţine totodată „opţiuni ce permit eventual obţinerea de doze de vaccin care să fie adaptate la variantele viitoare ale virusului”, au precizat reprezentanţii acestei organizaţii, al cărei sediu general se află la Geneva.

„Lărgirea şi diversificarea portofoliului au fost întotdeauna un obiectiv esenţial al COVAX, pentru a rămâne flexibili în faţa acestei pandemii care se află într-o evoluţie constantă – inclusiv în faţa ameninţării tot mai mari generate de noile variante”, a declarat directorul executiv al COVAX, Seth Berkley.

Noul acord cu Moderna reprezintă „un pas în plus făcut în această direcţie”, a adăugat el.

Acordul a fost semnat după omologarea în regim de urgenţă a acestui vaccin, vineri, de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), o cerinţă obligatorie pentru ca serul să poată fi integrat în mecanismul COVAX, implementat de GAVI, OMS şi CEPI (Coaliţia mondială pentru inovaţii în materie de pregătire pentru epidemii).

Acordul reprezintă „o etapă importantă într-o perioadă în care depunem eforturi pentru ca populaţiile din lumea întreagă să aibă acces la vaccinul nostru anti-COVID-19”, a declarat la rândul său directorul companiei Moderna, Stephane Bancel. El a recunoscut totuşi că „numeroase ţări dispun de resurse limitate pentru a avea acces la vaccinuri”.

Pe lângă serul Moderna, OMS a omologat şi vaccinul dezvoltat de Pfizer-BioNTech, cele două seruri AstraZeneca fabricate în India şi în Coreea de Sud, precum şi vaccinul produs de compania Johnson & Johnson.

Până în prezent, COVAX, al cărui furnizor principal rămâne compania AstraZeneca, a expediat peste 49 de milioane de doze de vaccinuri în 121 de ţări şi teritorii participante la acest dispozitiv mondial.

Sistemul COVAX s-a lovit însă de voinţa statelor bogate, care, în faţa presiunii publice interne, şi-au procurat majoritatea dozelor existente în detrimentul altor ţări. Dispozitivul a fost afectat, de asemenea, de decizia luată de India de a bloca exporturile de doze produse de AstraZeneca prin Serum Institute of India (SII), într-o perioadă în care această ţară cu o populaţie uriaşă a fost copleşită de pandemia de COVID-19.

În faţa acestei situaţii, OMS a îndemnat ţările care dispun de cantităţi suficiente de vaccinuri să le împartă cu ţările sărace prin intermediul mecanismului COVAX.

Unele state au făcut deja astfel de anunţuri. Suedia s-a angajat să facă „o donaţie de 1 milion de doze de vaccinuri AstraZeneca-Oxford pentru a ajuta COVAX să remedieze de urgenţă situaţia cauzată de întârzierile de aprovizionare pe termen scurt”, a precizat GAVI în acelaşi comunicat de luni.

Donaţia anunţată de Suedia este cea de-a doua făcută de o ţară din Uniunea Europeană, după o iniţiativă similară anunţată de Franţa în luna aprilie.

Uniunea Europeană doreşte totodată să preia iniţiativa pe plan internaţional pentru a contracara „diplomaţia vaccinurilor” promovată de Rusia şi de China.

Suedia a sistat administrarea vaccinului AstraZeneca în luna martie după raportarea unor cazuri rare, dar grave, de tromboze sangvine la persoanele vaccinate cu acest ser. Ţara scandinavă a reluat ulterior imunizările cu serul AstraZeneca, însă doar pentru persoanele cu vârste de peste 65 de ani.

Administratorii COVAX speră să dispună de 2 miliarde de doze de vaccinuri anti-COVID-19 până la sfârşitul anului 2021, din care jumătate vor ajunge în 92 de ţări sărace. În total, dacă GAVI îşi va exercita opţiunile suplimentare prevăzute în contractele de achiziţie, acest mecanism şi-a asigurat 3,6 miliarde de doze.

Te-ar mai putea interesa și
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Schimbările climatice afectează populațiile de crustacee cu coaja delicată din Galicia
Pe stâncile abrupte de pe coasta de nord-vest a Spaniei, pescarii îmbrăcaţi în combinezoane impermeabile evită valurile în timp ce culeg crustacee cu coaja delicată, o delicatesă de Crăciun......
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Țara europeană membră NATO ce reintroduce armata obligatorie. E aproape de noi
Ministerul Apărării din Croaţia, ţară membră NATO din 2009, a anunţat marţi că va demara în ianuarie anul viitor ...
Update: Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Update: Un avion de pasageri s-a prăbușit în Kazahstan
Un avion de pasageri s-a prăbuşit în apropierea oraşului Aktau din Kazahstan, au anunţat miercuri agenţiile de presă ...
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Atac rus asupra Krivoi Rog, orașul natal al lui Zelinski. Un mort si 14 răniți
Cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 14 rănite marţi într-un atac rus asupra Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ...