COVID-19: Preşedintele Franţei consideră „indispensabil” un moratoriu asupra datoriei ţărilor africane

Un moratoriu asupra datoriei ţărilor africane este "o etapă indispensabilă", menită să ajute continentul să traverseze pandemia de COVID-19, în aşteptarea ştergerii totale a acestei datorii, a afirmat miercuri preşedintele francez Emmanuel Macron într-un interviu pentru Radio France Internationale (RFI), informează AFP, citată de Agerpres.
Economica.net - mie, 15 apr. 2020, 05:24
COVID-19: Preşedintele Franţei consideră
Macron i-a invitat pe miniştrii finanţelor ai ţărilor din G20, care se reunesc miercuri, să ia act de acest moratoriu în condiţiile în care pandemia de COVID-19 ameninţă să debordeze fragilele sisteme de sănătate ale celor mai sărace ţări.

Acest moratoriu „este o premieră mondială”, a afirmat preşedintele francez. „Pe timp de criză, trebuie să lăsăm economiile africane să respire şi să nu percepem dobânzile de împrumut. Aceasta este o etapă indispensabilă şi cred că acesta este un progres formidabil”, a spus Macron, scrie Agerpres.

„În fiecare an, o treime din ceea ce exportă Africa pe plan comercial serveşte la rambursarea datoriei sale. Este o nebunie! Şi această problemă s-a acutizat în ultimii ani”, a dezvăluit Macron, amintind că el este „favorabil unei iniţiative de anulare masivă a datoriei”.

„Trebuie în mod categoric să ajutăm Africa să-şi consolideze capacităţile de a răspunde la şocul sanitar şi trebuie mai ales să o ajutăm pe plan economic”, a insistat Macron.

Chiar dacă, până acum, pandemia pare să fi lovit Africa mai puţin decât restul lumii, preşedintele francez a îndemnat la prudenţă. „Nu sunt nici prăpăstios, dar nu vreau să fiu nici naiv. Astăzi, este o certitudine că acest virus afectează toată lumea”, a spus Macron.

„Am vorbit mult cu partenerii mei africani, ca ei să decidă măsuri de izolare cât mai ferme şi să întârzie epidemia: cu cât mai mult o întârzie, cu atât mai mult europenii vor fi în situaţia în care să-i poată ajuta, pentru că vârful epidemiei nu va fi în acelaşi moment”, a continuat Emmanuel Macron.

El a pledat pentru o mobilizare a tuturor instituţiilor internaţionale şi a fondurilor private pentru elaborarea rapidă a unui tratament şi unui vaccin contra COVID-19.

În acest sens, potrivit lui Macron, „în situaţia, în ziua când va exista un tratament, acesta trebuie să devină accesibil pentru continentul african în acelaşi timp când va fi accesibil la noi. Deci, fără poveşti despre proprietate intelectuală, întârzieri, bani: trebuie să putem face aceasta. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul unui vaccin”, a conchis preşedintele francez.

Te-ar mai putea interesa și
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul vrea ca România să reînceapă să producă uraniu
Guvernul a aprobat, miercuri, concesionarea către Societatea Naţională Nuclearelectrica S.A. a unor terenuri în suprafaţă de peste 3,4 milioane metri pătraţi în vederea reînceperii......
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia va adăuga firme de media și telecomunicații pe lista companiilor de importanță strategică
Polonia a decis să includă mai multe firme din media şi telecomunicaţii pe lista companiilor de importanţă strategică, ...
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Iohannis spune că va invita partidele la consultări când va exista o propunere de premier
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că va invita partidele la consultări la Palatul Cotroceni când va exista ...
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană va introduce etichete ale emisiilor avioanelor care zboară în Europa sau în afara ei
Comisia Europeană a adoptat, azi, un regulament de instituire a unei etichete a emisiilor generate de zboruri (FEL), care ...