Cozmin Guşă: Ponta şterge datoriile Enel. Italienii spun că nu au avut vreodată datorii la stat
Contactată de ECONOMICA.NET, Enel se apără şi spune că nu a avut vreodată datorii la stat, astfel încât nu a avut cu cine şi de ce să negocieze ştergere de datorii. Prezentăm mai jos, integral, poziţia companiei Enel:
„Referitor la speculațiile privind ștergerea presupuselor datorii ale Enel față de statul român, dorim să facem următoarea clarificare: companiile grupului Enel care desfășoară activități în România NU au beneficiat niciodată de anularea, reducerea sau eșalonarea datoriilor față de bugetul de stat, bugetul asigurărilor sociale și al fondurilor speciale, și nici nu au cerut sau negociat acest lucru. Toate companiile grupului Enel, fără excepție, și-au achitat în termen obligațiile de plată prevăzute de lege. Acest fapt poate fi confirmat de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).
În același timp, vă reamintim că avem două arbitraje pe rolul Curții de Arbitraj de la Paris. În nici unul dintre aceste cazuri nu a existat vreo înțelegere prin care sume aflate în discuție să fie reduse, anulate, eșalonate.
Găsiți mai jos un rezumat al celor două cazuri de arbitraj (toate informațiile de mai jos sunt publice):
Primul caz se referă la un pachet de 13,5% din acțiunile Enel Distribuție Muntenia pe care, conform contractului de privatizare, Electrica avea opțiunea de a-l scoate la vânzare, iar Enel, de a-l achiziționa. Contractul nu prevede o sumă fixă pentru acest pachet, ci o formulă complexă de calcul, pe care părțile implicate au interpretat-o în mod diferit. Prețul cerut de Electrica este de aproximativ 525 milioane de euro, sumă cu care Enel nu a fost de acord. Acest proces este în desfășurare.
Acest caz a fost înaintat Curții de Arbitraj Comercial de la Paris, conform uzanțelor internaționale. Anterior înaintării cazului către Curtea de Arbitraj, în conformitate cu prevederea contractuală care cere părților să depună toate eforturile pentru a ajunge la o înțelegere amiabilă, părțile au încheiat un memorandum prin care au convenit să apeleze la o expertiză neutră, realizată de un consultant internațional agreat de ambele părți. Întrucât nici evaluarea făcută de firma de expertiză nu a dus la un acord, s-a trecut la următorul pas prevăzut în contractul de privatizare, arbitrajul.
Al doilea arbitraj se referă la cererile de despăgubire, în valoare de aproximativ 825 milioane de euro, făcute de Electrica în legătură cu presupuse încălcări ale contractului de privatizare a Electrica Muntenia Sud din partea Enel. Enel așteaptă verdictul Curții în acest caz, dar reafirmă convingerea că a respectat contractul de privatizare. Este de amintit faptul că Electrica a mai deschis un litigiu pentru societățile preluate de Enel în Banat și Dobrogea, dar Curtea de Arbitraj de la Paris s-a pronunțat în favoarea Enel.
Totodată, Electrica a mai deschis acțiuni în justiție similare și împotriva celorlalți operatori care au achiziționat filiale ale sale. Pe aceste arbitraje există deja sentințe pe care presa și publicul le cunosc.
Aceste acțiuni au apărut ca o consecință directă a unui raport al Curții de Conturi, realizat în urma unui control făcut la compania de stat. Raportul se referă, deci, la Electrica și impută acestei companii că nu a făcut toate verificările și nu și-a exercitat integral atribuțiile de control privind aplicarea prevederilor contractului de privatizare. Pe baza acestui raport, Electrica a decis să apeleze la arbitraj în legătură cu societățile Enel din Muntenia, precum și cu alte companii de distribuție.”