Craiova – Consiliul Local a aprobat Planul Urbanistic Generalal Municipiului

11 10. 2024
craiova 43576865465647

Potrivit proiectului de hotărâre, rezultatul informării şi consultării publicului cu privire la realizarea Planul Urbanistic General al Municipiului Craiova s-a materializat prin întocmirea unui raport, iar pe durata derulării procedurii de transparenţă decizională au fost înregistrate mai multe sesizări/sugestii de la cetăţeni, ce vor fi transmise spre analiza proiectantului şi preluate în raportul de specialitate, .

„Acesta este raportul care a ieşit din dezbaterea publică. Firma ni l-a transmis, eu iniţial am crezut că putem să facem amendamente pe el, pentru că este ceea ce a reieşit din dezbaterea publică, dar este o etapă procedurală pe care, după ce o parcurgem, putem să transmitem ministerelor avizatoare acest PUG, astfel încât să primim avizele lor, după care mai urmează o etapă de dezbatere publică şi după care etapa finală de aprobare a Consiliul Local”, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu.

Aceasta a mai afirmat că în urma noului PUG ar putea creşte suprafaţa intravilană a municipiului, astfel încât oraşul să se poată dezvolta fără să se mai construiască „blocuri printre blocuri”, aşa cum este acceptat prin actualul PUG.

„Aici s-a ţinut cont cam de ceea ce a spus publicul, în cea mai mare parte am reuşit să creştem intravilanul localităţii, lucru care ne bucură pentru că am mai putut să găsim şi nişte zone în care să se poată face blocuri şi să putem să punem şi industrie, dat fiind că, din punctul acesta de vedere, Craiova este foarte deficitară în sensul că se tot construiau blocuri printre blocuri, ceea ce accepta, din păcate, vechiul PUG şi sperăm că nu se mai poate pe noul PUG. Vom vedea şi varianta finală atunci când vom avea avizele tuturor ministerelor, dar noi am încercat să ne asigurăm că asta nu se mai poate întâmpla, dar totuşi oraşul trebuie să se dezvolte, oraşul are nevoie de locuinţe noi, pentru că are nevoie să atragă tineri în principal în această zonă şi atunci am găsit şi câteva zone care pot să se dezvolte din punct de vedere al locuinţelor, chiar în zona Şimnic unde terenul este preluat de la Şimnic în ultimii ani de zile”, a mai spus primarul municipiului Craiova.

Potrivit Olguţei Vasilescu, Craiova are probleme cu colectarea taxelor şi impozitelor şi pentru că sunt foarte multe persoane în ilegalitate.

„Sunt cartiere întregi pe care noi nu le impozităm, pentru că acolo s-a construit şi fără autorizaţii de construire, şi fără să aibă voie, şi în extravilan. Faţă de celelalte municipii, noi avem problema asta, dar cred că o rezolvăm tocmai prin acest ghid pe care o să îl aprobăm pentru că în acel moment toată lumea va trebui să intre în legalitate şi va trebui să plătească taxe”, susţine Vasilescu.

Întrebată de consilierul local PNL Teodor Sas dacă în noul PUG este respectată Legea 265/2006 privind protecţia mediului cu privire la suprafaţa de spaţii verzi de minim 26 mp/locuitor, Olguţa Vasilescu a afirmat că municipiul Craiova este „departe” de media pe care o are România la acest capitol.