Crește numărul de abonamente la telefonia mobilă

Conform datelor statistice raportate, la 30 iunie 2014, numărul de abonați la serviciile de telefonie fixă a scăzut cu 0,8%, până la 4 milioane, în timp ce numărul de utilizatori de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonament a crescut cu 1,3%, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. 
Economica.net - lun, 08 dec. 2014, 12:12
Crește numărul de abonamente la telefonia mobilă

Numărul total de utilizatori activi la telefonie mobilă a ajuns la 22,3 milioane, cu 1,4% mai puțini decât la mijlocul anului 2013, în timp ce numărul de linii de telefonie fixă a scăzut cu 1,9%, până la 4,6 milioane.

Reducerea numărului de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobilă este cauzată de scăderea anuală cu 3,4% a utilizatorilor pe bază de cartele preplătite active, dar, în același timp, trebuie remarcat că numărul de utilizatori pe bază de abonament a înregistrat creșteri constante în ultimul an. În România, la mijlocul acestui an, existau 9,4 milioane de utilizatori pe bază de abonament şi 12,9 milioane utilizatori pe bază de cartele preplătite active. Scăderea numărului de utilizatori activi s-a reflectat în scăderea ratei de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 locuitori, de la 112,3% la 30 iunie 2013, la 110,7% la 30 iunie 2014.

Deşi numărul total de utilizatori activi a scăzut, gradul de utilizare a serviciilor de telefonie mobilă este în continuă creștere. Astfel, traficul de voce în reţelele mobile realizat în primul semestru al anului 2014 a înregistrat o creştere anuală de 5,3%, până la 33,2 miliarde de minute, fiind observate creșteri pe toate segmentele de apeluri, cele mai importante fiind în cazul traficului către reţele internaţionale şi cu transmisie prin satelit (+62%) şi, respectiv, al traficului către alte rețele de telefonie mobilă (+28%), în timp ce traficul în reţelele mobile proprii a crescut cu doar 1,6%, iar traficul către reţele publice fixe a înregistrat o creștere de 2,1%.

În ceea ce privește structura traficului de voce de telefonie mobilă, traficul rezultat din apelurile utilizatorilor de cartele preplătite deținea ponderea ce mai mare în numărul total de minute (54%), în timp ce traficul aferent utilizatorilor pe bază de abonament reprezenta 46% din total, din care categoria reprezentată de utilizatorii – persoane fizice – 33%, iar cea a utilizatorilor – persoane juridice – 13%.

În cazul traficului de mesaje SMS, în prima parte a anului 2014 au fost trimise aproximativ 9,7 miliarde de mesaje SMS, cu 19% mai multe faţă de semestrul I al anului 2013, 91% dintre acestea fiind trimise în propria rețea.

Durata medie a unui apel în semestrul I 2014 a crescut la 2 minute şi 27 de secunde, iar traficul de voce mediu realizat de un utilizator activ a fost de 4 ore şi 5 de minute pe lună, cu 13 minute mai mult decât în semestrul I 2013. În medie, un utilizator a transmis 71 de mesaje SMS pe lună, cu 11 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2013.

În ceea ce privește serviciile de roaming, în contextul intrării într-o nouă etapă de scădere a tarifelor reglementate pentru apelurile efectuate în interiorul UE, traficul de voce a înregistrat o creştere anuală de 32%, până la 241 milioane de minute (din care 65 milioane au fost apeluri efectuate şi 176 milioane apeluri primite), în timp ce traficul de mesaje SMS trimise în roaming a înregistrat o creştere anuală de 7%, până la 55 milioane de mesaje. Durata medie a unui apel efectuat în roaming a fost de 1 minut şi 58 de secunde, în timp ce durata medie a unui apel primit a fost de 2 minute şi 57 de secunde.

Pe segmentul telefoniei fixe, comparativ cu situația de la mijlocul anului 2013, au înregistrat scăderi atât numărul total de linii de acces (-1,9%), cât și numărul total de abonați (-0,8%). La jumătatea acestui an, rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 locuitori a scăzut la 22,9%, iar rata de penetrare a telefoniei fixe la 100 gospodării era de 50,5%.

Traficul de voce realizat de către utilizatorii finali prin intermediul reţelelor publice fixe a continuat tendinţa descendentă şi pe parcursul primului semestru al anului 2014, ajungând la aproximativ 2,4 miliarde minute, în scădere anuală cu 8%. Comparativ cu primul semestru al anului precedent, traficul către reţelele fixe a scăzut cu 12% (până la 1,6 miliarde minute), în timp ce traficul către reţele mobile și cel internațional au înregistrat creșteri cu 1,3% (până la 616 milioane minute), respectiv cu 8% (până la 163 milioane minute).

În prima parte a acestui an s-a vorbit la telefonul fix, în medie, 1 oră şi 26 de minute pe lună, mai puţin cu 6 minute faţă de aceeași perioadă a anului 2013, un apel având o durată medie de 3 minute şi 20 secunde.

Te-ar mai putea interesa și
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a contractat un Airbus A320 de la Dan Air
Tarom a încheiat un parteneriat cu Dan Air şi a contractat, în regim ACMI (Aircraft, Crew, Maintenance, Insurance), o aeronavă necesară în perioada sezonului de iarnă, în lunile decembrie şi......
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun Deep
Tribunalul obligă Administrația de Apă Dobrogea Litoral sa comunice studiile de ecotoxicitate pentru proiectul Neptun ...
Tribunalul Bucureşti obligă Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral şi Institutul Grigore Antipa să comunice ...
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1, închisă din cauza rafalelor de vant care ajung la 120 km/h
Autostrada A1 a fost închisă vineri dimineaţa, între Sibiu şi Boiţa, din cauza vântului puternic, a informat DRDP ...
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte automobile au făcut Dacia şi Ford
Producția de mașini a României a urcat cu 19%, după primele zece luni din 2024, până la 466.838 de unități. Câte ...
Raportul ACAROM cu privire la producția de mașini a României arată că, în perioada ianuarie - octombrie 2024 au fost ...