Creșterea creditării companiilor şi scăderea creditării populaţiei s-au păstrat în S1

Economica.net
27 08. 2012
bani_lei_romanesti_web_75289500

Acest fapt a condus la o nouă distanţare a ponderilor deţinute de cele două segmente, în favoarea companiilor – până la 53,6% din total credit.

Restrângerea creditului acordat populaţiei a fost cauzată, şi în această perioadă, de contracţia creditului de consum, înăsprirea standardelor şi termenilor de creditare de către bănci vizând în special acest tip de credit, se spune în documentul menţionat.

În ceea ce priveşte creditul ipotecar, acesta a continuat să fie susţinut de derularea programului „Prima Casă”, însă dinamica pozitivă (3,8 %) este explicată, în mare măsură, de deprecierea monedei naţionale, dată fiind preponderenţa creditelor în valută pentru achiziţia unei locuinţe (95,5%).

De altfel, rata pozitivă de creştere a creditului acordat sectorului privat este explicată exclusiv de deprecierea monedei naţionale, în condiţiile în care creditul în lei s-a restrâns cu 0,6% (variaţie reală faţă de sfârşitul anului 2011) şi cel în valută cu 0,7% faţă de decembrie 2011 (pe baza datelor exprimate în euro).

Ca pondere, creditul în valută rămâne majoritar (circa 64% din total credit), cauzele fiind în principal de natura ofertei – accesibilitate mai mare la surse de finanţare în valută (asigurate în general de băncile-mamă), precum şi dobânzile practicate, mai atractive pentru creditele în valută. În ceea ce priveşte gradul de acoperire a creditelor în valută cu depozite în valută, se constată o uşoară ameliorare în perioada analizată, însă exclusiv pe seama majorării economisirii populaţiei, poziţia companiilor continuând să se deterioreze (până la 25,2 % în iunie 2012).