Creanţele financiare ale administraţiei publice au scăzut la 23,9% din PIB, în trimestrul al treilea din 2017
‘Deţinerile de acţiuni şi alte participaţii ale statului s-au diminuat cu 0,6 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 8,9% din PIB. Depozitele administraţiei publice au scăzut cu 0,4 puncte procentuale, până la 8,2% din PIB, iar alte conturi de primit au scăzut cu 0,7 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6% ca pondere în PIB. Angajamentele financiare ale sectorului ‘Administraţii publice’ au scăzut ca pondere în produsul intern brut, atingând un nivel de 44,7%, faţă de 46,9%’, informează BNR.
Titlurile de natura datoriei, în lei şi valută, au scăzut cu 0,1 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 29,2% din PIB.
‘Dacă în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen scurt s-a înregistrat o diminuare pe seama răscumpărării într-un ritm mai accelerat decât emisiunea de noi titluri cu această scadenţă, pentru titlurile pe termen lung se constată creşteri datorate emisiunilor noi de titluri, urmare a modificării managementului datoriei publice prin care se urmăreşte majorarea scadenţei medii a titlurilor emise de administraţiile publice. Datoriile comerciale au scăzut cu 0,6 puncte procentuale, până la 7,5% din PIB. Creditele au scăzut cu 1,5 puncte procentuale, reprezentând 7,3% din PIB, la finele trimestrului III 2017’, menţionează Banca Centrală.
Subsectorul ‘Administraţia centrală’ a înregistrat un necesar de finanţare atât în trimestrul III 2017 (0,1% din PIB), cât şi în trimestrul III 2016 (0,4% din PIB).