Creditarea UniCredit în Italia şi Europa de Est, limitată de obiecţii ale Austriei şi Germaniei

UniCredit şi divizia austriacă a grupului sunt constrânse de "obiecţiile" autorităţilor din Germania şi Austria atunci când utilizează bani atraşi la dobânzi mici de la investitorii din cele două state pentru a finanţa creditarea în Italia şi Europa de Est, potrivit unei surse citate de Bloomberg.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 12:14
Creditarea UniCredit în Italia şi Europa de Est, limitată de obiecţii ale Austriei şi Germaniei

La finele lunii iunie, soldul fondurilor atrase de UniCredit în Germania şi Austria, prin depozite şi obligaţiuni plasate de bancă, era de 166 miliarde euro, reprezentând aproximativ o treime din totalul la nivel de grup, potrivit Bloomberg.

UniCredit este cea mai mare bancă italiană şi, prin divizia Bank Austria, cel mai mare creditor din Europa de Est.

Grupul deţine în România UniCredit Ţiriac Bank, care a raportat un profit net de 202,9 milioane lei (46,2 milioane euro) în primul semestru, de peste 2,5 ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut, la active de 24,4 miliarde lei (5,5 miliarde euro), în creştere cu 7,7% comparativ cu 30 iunie 2012.

Băncile cu capital majoritar austriac deţin, similar anilor precedenţi, cea mai mare cotă de piaţă în sistemul bancar românesc, de 38%, potrivit BNR. Ponderea capitalului social grecesc în totalul capitalului social aferent sistemului bancar românesc se menţine pe prima poziţie (20,6%), dar continuă trendul descendent început în 2010. Poziţia secundă este ocupată de capitalul social austriac (20,3%), în timp ce capitalul social românesc ocupă a treia poziţie (20,1%).

Dobânda medie la depozite în Germania şi Austria este de 0,5% pe an, faţă de aproximativ 2,5% în Italia, potrivit datelor Băncii Centrale Europene (BCE).

Profitabilitatea UniCredit a fost afectată de faptul că nu poate utiliza banii atraşi la costuri reduse de la investitorii din Germania şi Austria pentru a acorda credite companiilor din Italia, Turcia sau Rusia, unde dobânzile sunt mai ridicate, scrie Bloomberg. Astfel, divizia austriacă a grupului, care coordonează operaţiunile din Europa de Est, a înregistrat pierderi în prima jumătate a anului.

Directorul general al UniCredit, Federico Ghizzoni, reclama în septembrie fragmentarea sistemului bancar european.

„Băncile europene au o problemă de competitivitate şi nu pot aloca lichiditate aşa cum trebuie, deoarece sunt guvernate de autorităţi diferite de reglementare, de egulamente diferite, iar piaţa este fragmentată. Această problemă nu afectează numai UniCredit, ci întreaga industrie bancară europeană”, a declarat executivul în luna septembrie, potrivit Bloomberg.

Ca răspuns la criza financiară şi criza datoriilor de stat din zona euro, liderii europeni au făcut primii paşi în ceea ce priveşte proiectul uniunii bancare, cu o instituţie-umbrelă de supraveghere, un sistem centralizat de recapitalizare sau lichidare a băncilor aflate în dificultate şi un mecanism de garantare a depozitelor la nivel european.

Banca Centrală Europeană va prelua la sfârşitul anului viitor rolul de supraveghetor unic, în timp ce depozitele din băncile din UE sunt deja garantate până la plafonul de 100.000 de euro. Celălalt pilon al uniunii bancare, respectiv sistemul de recapitalizare sau lichidare a băncilor cu probleme – prin care responsabilitatea financiară ar fi transferată de la guvernele naţionale către autorităţile UE – întâmpină dificultăţi.

Berlinul susţine că recapitalizarea directă a băncilor cu fonduri comunitare este ilegală şi se impune modificarea tratatelor de funcţionare ale Uniunii Europene, proces greoi, care ar putea dura câţiva ani şi necesită votul tuturor statelor membre.

În sistemul bancar românesc activează 41 de instituţii de credit, dintre care 27 sunt cu capital majoritar privat străin, 2 cu capital majoritar privat autohton, 2 bănci cu capital integral sau majoritar de stat, 9 sucursale ale băncilor străine şi o organizaţie cooperatistă de credit.

Cota de piaţă în activele sistemului bancar a băncilor cu capital majoritar străin a crescut cu un punct procentual de la finele anului trecut la sfârşitul lunii august, la 90,8%.

Te-ar mai putea interesa și
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul Energetic Naţional
Sebastian Burduja: Cel mai probabil vom depăşi în 2024, după foarte mulţi ani, 1.000 de MW noi instalați în Sistemul ...
Capacităţile de producţie a energiei electrice puse în funcţiune până la această dată totalizează 900 MW şi ne aşteptăm la încă 100-300 MW până la finele anului, ceea ce înseamnă......
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Viktor Orban: Votul pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen terestru va avea loc pe 12 decembrie
Miniştrii de interne din Uniunea Europeană vor vota pe 12 decembrie cu privire la propunerea Ungariei de a permite României ...
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliția braziliană l-a pus sub acuzare pe fostul președinte Jair Bolsonaro pentru plănuirea unei lovituri de stat
Poliţia Naţională braziliană l-a pus oficial sub acuzare joi pe fostul preşedinte de dreapta Jair Bolsonaro pentru plănuirea ...
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine cu 241 de echipe
Burduja: La această oră avem 29.463 de puncte de consum nealimentate. La nivelul ţării sunt 144 de localităţi. Se intervine ...
Un număr de 29.463 de puncte de consum erau nealimentate vineri după-amiaza, respectiv 144 de localităţi, dar nivelul ...