Credite de 25.000 de euro de la stat pentru fermele de familie
Ministerul Agriculturii are în plan constituirea unui Fond pentru acordarea de microcredite familiilor care vor să investească într-o fermă agricolă destinată autoconsumului, se arată într-un proiect de act normativ suspus dezbaterii publice. Astfel, persoanele fizice înregistrate în Registrul exploataţiilor agricole în calitate de producători agricoli, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderi familiale vor putea accesa până la 15.000 de euro pentru a investi într-o fermă de familie (exploataţie agricolă în care activităţile sunt realizate în principal de către membrii familiei, care produce pentru consumul propriu, iar, după caz, surplusul este
comercializat). Se vor da bani pentru acele proiecte neeligibile pentru Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală, sau obiective de investiţii situate sub nivelul minim de finanţare din PNDR.
Mai mulţi bani pentru producţie
Pentru asigurarea resurselor financiare necesare pentru realizarea producţiei agricole,creditul acordat de stat va fi de cel mult 25.000 de euro, iar beneficiarii măsurilor de investiţii din PNDR care au nevoie de bani pentru a asigura cofinanţarea proiectelor de investiţii în domeniul agricol cu o valoare eligibilă de până la 125 000 euro, suma maximă acordată de stat este de 75.000 de euro.
Termenele de rambursare a microcreditelor şi de plată a dobânzilor aferente acestora se vor stabilesc prin negociere între beneficiarii microcreditului şi instituţia sau instituţiile de credit care vor accesa Fondul, în funcţie de destinaţia microcreditului şi de perioada de valorificare a producţiei obţinute din investiţia creditată. De asemenea, microcreditele acordate pot fi garantate de fondurile de garantare şi/sau de către împrumutat prin garanţii reale pe animale, maşini şi utilaje agricole, ipotecă asupra clădirilor şi terenurilor agricole, plantaţiilor sau orice alte garanţii agreate de instituţiile de credit.
Cine va gestiona banii pentru microcredite
Fondul, care va fi gestionat de Ministerul Agriculturii, se va constitui din prevederile bugetare ale Ministerului din sumele existente la dispoziţia instituţiei din sumele rambursate de instituţiile de credit şi din sumele disponibilizate ca urmare a restituirii împrumuturilor acordate Fondurilor de Garantare pentru emiterea scrisorilor de garanţiei în favoarea APDRP.
Fondul va fi accesat şi derulat de către instituţii financiare bancare, care vor trebui să câştige o licitaţie pentru a putea oferi agricultorilor acest program şi vor plăti Ministerului o dobândă pentru banii luaţi din Fond.
Garanţii de la stat
Potrivit aceluiaşi proiect de act normativ, Ministerul intenţionează să aloce anual din prevederile bugetare ale instituţiei bani pentru fonduri de garantare. În acest mod, agricultorii vor putea beneficia de garanţii de până la 50% din valoarea creditului acordat de către instituţiile finanţatoare pentru achiziţia de terenuri agricole. Volumul creditului va reprezenta maxim 90% din valoarea suprafeţelor achiziţionate şi minim 10 % contribuţia proprie a
beneficiarului. Diferenţa de garanţii necesare pentru acoperirea integrală a creditului si a dobânzilor
aferente va fi asigurata de către împrumutaţi cu terenurile achiziţionate şi/sau alte bunuri aflate in
proprietate.
Totodată, se vor putea garanta cu până la 80% creditelor acordate de instituţiile finanţatoare fermierilor pentru finanţarea investiţiilor în domeniul agricol şi a producţiei agricole, cu excepţia creditelor acordate
pentru finanţarea investiţiilor realizate prin măsura 121 din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.